Til hovedinnhold

Blåtann får turbo

I fremtidens hjem kan TV-en, stereoen, datamaskinen, mobiltelefonen og de andre elektroniske innretningene dine snakke sammen. Det finnes riktignok allerede i dag et hav av trådløse løsninger, men disse er sjelden kompatible med alt du har i stua di.

For eksempel vil ikke en telefon med blåtann kunne strømme musikk direkte til stereoanlegget ditt, selv om dette er koblet til det trådløse nettverket. Fra en vanlig datamaskin er det imidlertid ikke noe problem å spille favorittlåten trådløst, direkte på stuehøytalerne.

Grunnen til at du ikke kan bruke blåtann til å strømme film og musikk direkte til TV-en og stereoanlegget er den begrensede hastigheten. For eksempel kreves det en hastighet på rundt 10Mbit for å sende en film i god kvalitet direkte til fjernsynet. For å sette det i perspektiv har dagens mobiltelefoner en reel overføringshastighet på langt under 1Mbit gjennom blåtann.

Hundredobler hastigheten
Nå skal Bluetooth Special Interest Group (Bluetooth SIG) utvikle en ny blåtannstandard, der hastigheten skal hundredobles. For å gjøre dette mulig skal den kommende blåtannversjonen bruke ultra-wideband (UWB). UWB er utviklet av WiMedia Alliance, som i likhet med Bluetooth SIG har en rekke slagkraftige produsenter på medlemslisten. Når WiMedia og Bluetooth SIG nå innleder et samarbeid, betyr det at store merkenavn som Nokia, Microsoft, Philips, Intel, HP, Samsung og Sony står samlet bak den nye blåtannstandarden.

Det finnes solide argumenter for å bruke blåtann framfor Wi-Fi. Blant annet er blåtannbrikkene mye mindre strømkrevende, noe som gjør dem langt mer praktiske til bruk i fjernkontroller, mobiltelefoner, tastatur og andre produkter som går på batteri. Noe av grunnen til det lave strømforbruket er at blåtann går over en høyere frekvens enn WiFi.

Til gjengjeld vil rekkevidden være mye mindre. Mens signalene fra et trådløst 802.11-nettverk rekker rundt 100 meter, vil den nye blåtannstandarden ha en begrensning på 10-15 meter, akkurat som dagens standard. Dette er likevel i de fleste tilfeller mer enn nok til at alle duppedittene dine kan holde kontakten hjemme i stua.

Etter at den nye blåtannversjonen er på plass, vil det gå glatt å overføre all den multimediaen du måtte frem og tilbake mellom mobiltelefoner, stereoanlegg og datamaskiner. Det kreves selvfølgelig at alle har blåtann. Den nye standarden skal også være bakoverkompatibel med dagens teknologi, slik at det ikke vil bli noe problem å overføre filer frem og tilbake fra en eldre mobiltelefon. I disse tilfellene vil hastigheten være den samme som i dag, ettersom telefonen ikke støtter høyere.

Klart i 2008
Når vi ser på den stadig økende bruken av blåtann er det ikke urealistisk at dette vil bli den foretrukne trådløse teknologien i fremtiden. 1. januar i år var det faktisk hele 500 millioner blåtannbrukere på verdensbasis, og det forventes at dette tallet er fordoblet ved inngangen til 2007.

I følge Bluetooth SIG skal neste generasjons blåtann være ferdigutviklet i 2008. Etter planen skal det vises frem en fungerende prototype som bruker teknologien allerede til neste år.

(Kilder: Reuters, Bluetooth SIG, Betanews, Commsdesign)

annonse