Til hovedinnhold

Ikke ring på flyet!

Forrige uke Emirates melde at møydammen var historie. De første mobilsamtalene var gjort på en flytur mellom Dubai og Casablanca. Nå har mobiltelefonen også erobret flykabinen.

Vi skal visst på død og liv snakke i mobiltelefonen på flyet. Selskapet Aeromobile, som forøvrig er deleid av Telenor, har jobbet med flere flyselskap i mange år, med mye testing og mye ny teknologiutvikling. Kun for å la enkelte dra inn hverdagspjatten i flykabinen.

Men hva er så problemet med det?

Det er definitivt ikke den påståtte faren ved å bruke mobiltelefonen. Undertegnede har selv opplevd at medpassasjerer har glemt å skru av telefonen sin, for så at den begynte å ringe midt under innflygning, uten at dette ga noen raskere nærkontakt med landjorden. Og uavhengig om faren er der eller ikke, så skal flyselskapene bruke egne basestasjoner installert i flyene som skal hindre mobiltelefonen i å eventuelt forstyrre flyinstrumentene.

Problemet er heller ikke prisen av å bruke mobiltelefonen på flyet. Selv om prishoppet i flykabinen fra den virkelige verden er like stor på ringeminutter som på alt annet, så er det ikke mitt problem at noen ønsker å svi av en dagslønn på en lengre samtale i luften.

Slutt på stillheten

Dette er beskjeden du vil få i stadig flere fly hos Emirates etter avgang. (Foto: Emirates)

Problemet er enkelt: Som om det ikke var nok å være sardinen i sardinboksen, så skal du i tillegg altså holde ut at medpassasjerer, som ikke kan stoppe kjeften ellers, nå fritt og lovlig kan la snakketøyet rulle og gå til din og dine medpassasjerers store irritasjon.

Du sitter allerede fastklemt i et flysete i ørten timer, betaler i dyre dommer for vann som er gratis i springen, og generelt befinner deg et sted du etter naturens lover egentlig ikke skulle overlevd. Og så skal du i tillegg til alt dette leve med å høre om tante Magdas hofteoperasjon i forrige uke. Hva sidemannen ønsker seg til middag. Eller kosepraten til romantikeren bak deg som rett og slett ikke klarer å vente til han er på bakken med å velte ut for offentligheten hva og hvordan han vil gjøre det ene og det andre med sin utkårede.

Situasjonen er ikke ny. På bussen, på toget, i butikkøen, på kafé. Du kjenner deg sikkert igjen. Der står eller sitter du og prøver å slappe av. Men så ringer en eller annen Jamba-ringetone, før du plutselig innvies i en annen persons private anliggende. Ikke det at han eller hun har noe i mot det. Men det har kanskje du.

Greit med fulle bergensere

Flyet har sånn sett lenge vært et hellig sted. Et sted der Crazy Frog, konstant pjatt, og annen irriterende mobilspill til nå har vært forbudt. Et sted der du i verste fall kanskje måtte holde ut med noen fulle bergensere på bakerste rad. Men la gå, det får en heller overleve.

For undertegnede vekker muligheten for å ringe fra flyet minner fra en reise i USA for noen år tilbake. Det har lenge gått an å ringe med flytelefoner, men det er tungvint, kostbart og sjelden noe som faller en inn å gjøre der og da. Unntaket var glamourmodellen fra Los Angeles som absolutt skulle bruke fire av de seks flytimene til å skrike gjennom en skilsmisse med mannen sin. Og tross formodninger fra både passasjerer og flypersonell gikk samtalen videre uavbrutt, der historier om elskere, dårlige matvaner og psykopattendenser hos hver av partene ble kringkastet gjennom hele kabinen.

Legg til heftig turbulens, dårlig benplass og null matservering til dette og du har plutselig selve definisjonen på flyturen fra helvete.

Fortsatt håp

Heldigvis finnes det håp om at dette ikke blir en fullendt realitet. Dersom prisene blir veldig høye er det håp om at de færreste vil ta kosepraten mens de er i luften, men heller foretrekke korte samtaler eller eventuelt tekstmeldinger, som er langt mindre forstyrrende.

Et annet aspekt er folks forhold til å bruke telefonen mens de er i luften. De fleste større fly har telefoner ombord, flere av dem har telefoner i hvert enkelt sete, uten at dette har ført til noen ringebonanza på lengre flyturer. Det kan jo hende at det holder seg slik.

Samtidig skal en ikke male fanden på veggen altfor fort. At telefonforbindelsen finnes der skader ikke. Tvert imot kan det bety at vi i fremtiden kan bruke internett og SMS mens vi er i luften, noe som vil være helt topp for de som har behov for å jobbe selv om de flyr.

Og dersom bestemor brekker et bein eller tanta Magda fyller hundre, så er det lov å ringe. Du får ihvertfall lov av meg.

Simen Johan Willgohs,
Journalist, Amobil.no

Les også
Første lovlige flysamtale er tatt
Les også
Ring på flyet til våren
Les også
Endelig mobil på flyet
Les også
Tillater mobilsnakk på fly
annonse