Til hovedinnhold

Nikon D3x er offisiell

Nikon D3 var knapt lansert da det begynte å dukke opp rykter om en D3x med det dobbelte antall megapiksler, og spesielt i det siste har ryktene om dette florert. Da Nikon så innkalte til pressekonferanse i dag formiddag, gjorde de fleste regning med at ryktene hadde et visst fundament i virkeligheten, og i dag morges kom bekreftelsen: D3x er offisiell.

Ytre sett er det små forskjeller mellom D3 og D3x - det er stort sett innmaten, og dermed bruksområdet, som er forskjellig. Du kan sammenligne spesifikasjonene på D3 og D3x side-ved-side i vår produktguide.

Ikke overraskende får det nye kameraet på pikselen samme rå oppløsning som Sony A900, som vi allerede har testet, noe som får oss til å mistenke at sensorbrikken i Nikons siste skudd på stammen denne gang er produsert av nettopp Sony, som så ofte før. Vi kan imidlertid ikke si dette sikkert, så ta det med en klype salt. Det som derimot er sikkert er at D3x ikke vil få samme sinnsvake ISO-ytelse som D3, og at det derfor ikke er snakk om en etterfølger her, men et kamera som er tiltenkt en annen gruppe fotografer og som derfor fint kan leve side-ved-side med D3, et kamera som det tross alt er alt for tidlig å pensjonere allerede nå. I følge Nikon skal D3x kunne benytte kalibrerte ISO-verdier fra 100 til 1600, utvidbart til 50 i bunn og 6400 i topp om man er villig til å benytte ukalibrerte verdier.

Nikon D3x får ikke, som noen hadde spekulert på på forhånd, 16-bits RAW-filer. Prosesseringen sies å være 16-bits, mens både RAW-filene og TIF-filene kameraet kan levere er i utgangspunktet på max 14-bits. Ved hjelp av Nikons programvare skal man imidlertid kunne interpolere dette opp til 16-bits, men hvordan dette eventuelt er forskjellig fra for eksempel Adobe Camera RAWs behandling av filene, vet vi ennå ikke. Uansett skal Nikon D3x være i stand til å holde et tempo på fem bilder i sekundet på full oppløsning, men hvor lenge det takler den hastigheten er ukjent. Hastigheten går uansett opp til 7 bilder per sekund i DX-modus, men da reduseres samtidig oppløsningen til 10 megapiksler. Lukkeren skal tåle 300.000 eksponeringer, så man trenger ikke uroe seg for levetiden på den med det første. Vi tar det for gitt at lukkeren på D3x også får samme selvjusterende evne som D3 og F6 er utstyrt med. Søkeren har 100% dekning og en forstørrelsesgrad på 0,7x, noe som gjør den litt mindre enn konkurrentene fra Sony og Canon, men neppe særlig merkbart i praktisk bruk.

Merkelig nok har Nikon valgt å legge den veiledende utsalgsprisen på D3x høyt. Svært høyt, med tanke på at den ligger ikke langt fra samme nivå som Canon EOS 1Ds Mark III gjorde da den ble lansert for nesten halvannet år siden. I tillegg lanserte Sony som kjent sin nye toppmodell A900 for ikke lenge siden, til en veiledende pris på under halvparten av de 69.990,- norske kronene Nikon vil ha for sin D3x. Prisen kommer nok til å synke noe i tiden fremover, men det spørs hvor mye.

Du kan sammenligne Nikon D3x med Sony A900 side-ved-side i vår produktguide.

Nikon D3x får som nevnt en veiledende utsalgspris i Norge på kr 69.990,- og er tilgjengelig fra og med 19 desember, slik at du kan ønske deg et eksemplar til jul med god samvittighet!

Oppdatering:

På dagens pressekonferanse fikk vi tatt noen raske eksempelbilder som vi fikk lov til å publisere. Her er de, ubehandlet (men snudd rett vei) JPG rett fra kamera:

Vinglass, 800 ISO

Nikonbabes, 800 ISO

Vinglass, 1600 ISO

Tor, 1600 ISO

Dessert, 1600 ISO

Vinglass, 3200 ISO

Vinglass, 6400 ISO

Stearinlys, 6400 ISO

PS!

Fra Nikon ble det i dag opplyst om at det hittil er produsert 2000 eksemplarer av D3x.

Les også
Nikon D3x
Les også
Programoppdateringer for Nikon D3x
annonse