Det grønne AMD?

Kan Hector Ruiz få skuta på rett kjøl?

I mange år var AMD en total "underdog" når det kom til ytelse. K5 og K6 var greie prosessorer, for all del, men de var et god stykke unna Intels toppmodeller på ytelsesfronten.

Så skjedde noe magisk. AMD lanserte K7-designen og tok plutselig sjumilssteg. Brått var selskapets prosessorer ytelsesmessig på linje med det beste fra Intel. Senere kom K8 og bare befestet posisjonen.

Med integrert minnekontroller, kraftig FPU og 64-bit-instruksjoner ble K8 raskt det foretrukne valget blant entusiaster og spillere. Intel ble kraftig utfordret på sin egen hjemmebane og AMD kapret markedsandeler.

K8 var lenge kongen av ytelse

Fort fremover til 2006. Intel lanserer Core (1) og en ny arkitektur. Netburst-arkitekturen og GHz-racet er historie. Noe er i gjære. Core Duo viser god ytelse per MHz.

Med Core 2 senere samme år etter blir det helt klart: AMDs K8-arkitektur er overmoden.

Det drøyer lenge før AMD klarer å svare med K10, og når dette omsider skjer, er det i realiteten for sent. Ytelsesmessig er det langt opp til hva Intel kan tilby, og det ser ikke ut til å være noe lys i tunnelen. Intel er klar med 45 nm-teknologi og produkter med endre bedre ytelse, mens AMD sliter med å levere K10 på høye nok frekvenser.

Det skal naturligvis noe til å utfordre giganten Intel på ytelse i x86-segmentet. Selskapet rår over drøssevis av fabrikker verden over og ligger ressursmessig flere lysår foran AMD. Spørsmålet er om AMD noen gang vil klare å gjenta suksessen med K7/K8.

K10: For lite, for sent?

En åpenbar mulighet, som AMD allerede har utforsket, er å dumpe prisene. Det gir naturligvis et høyere salgsvolum, men desto mindre mynt i kassa. En kasse som er bunnskrapt.

For AMD handler det på mange måter om "back to basic". For kan ikke AMD være lykkelig som "underdog"?

Jo, det kan de. AMD bør fokusere på nisjer som å støtte fri/åpen programvare og energieffektive produkter. Det er slett ikke alle som trenger rå ytelse, men mye ytelse for pengene og et lavt energiforbruk er et språk folk forstår.

Kombinert med god driverstøtte, ikke minst for åpen og fri programvare, bør entusiastene igjen omfavne selskapet.

"Fusion" blir redningen for AMDs to fabrikker i Dresden?

Dersom AMD i tillegg klarer å integrere grafikkontrollere i sine prosessorer med hell, kan det bli riktig så spennende.

Og da har vi ikke en gang nevnt server-markedet. Det å bli kjent som den grønne server-leverandøren er et språk folk forstår. Rett og slett selskapet som tilbyr best ytelse for færrest mulig Watt, mest mulig skånsomt for miljøet.

Det handler altså om tilby smarte produkter. Produkter med god nok ytelse, med stabilitet og topp drivestøtte, som er kompakte og miljøvennlige.

Det er imidlertid ingen grunn til å tro at Intel lar AMD smykke seg med et miljøstempel alene. Så at AMD har mange utfordringer i 2008 er det liten tvil om.

Men utgangspunktet kunne vært verre. Og AMDs logo har tross alt rett farge.

Les også
En skribents beste venn
Les også
Pirater er fortsatt pirater
Les også
Storebror ser deg
annonse