Tek.no

Nyhet

Canon Expo 2010

14 Okt 2010 15:52

Det har utvilsomt sine fordeler å være et stort globalt firma men flere milliarder på bok, for det er nettopp dette som gjør Canon i stand til å arrangere sin skrytemesse Canon Expo på fast basis. Riktignok bare hvert femte år, men da på fem ulike steder rundt om i verden, i tur og orden. I skrivende stund er årets messe på gang i Paris, og Akam tok turen ned dit for å se litt på Canons fremtidsplaner og visjoner.

Mange av nyhetene og konseptene var "gammelt nytt", i og med at Paris desverre ikke er først ut av de fem stedene, men konseptene som ble presentert blir ikke mindre interessante av den grunn. Midt mellom mange nyheter innen Canons satsningsområder innen medisinsk utstyr, grafisk produksjon, arbeidsflyt og -organisasjon, fant vi nemlig ett og annet gullkorn også for oss som er aktive nerder innen foto- og videoutstyr.

Et av de mer kjente konseptkameraene som ble presentert ser du ovenfor (og nedenfor). Det vil neppe noensinne bli produsert, men er laget for å vise hvilke tanker Canon gjør seg om kameraenes fremtid. Vi har omtalt det før, i en artikkel som du finner her, så vi skal ikke bruke mere tid på det her.

Mer interessant, og sannsynligvis langt nærmere butikkene, er derimot konseptmodellen av et 4k-videokamera som Canon presenterte. Oppløsningen er 4x Full-HD, med andre ord 8 megapiksler eller 3840 x 2160 piksler for å være helt nøyaktig, og kameraet skal klare å ta opp video i den oppløsningen i hele 60 bilder per sekund, så her er det ikke akkurat moderate datamengder vi snakker om.

Bildebrikken er på 2/3 tomme, noe som er større enn vanlig men likevel ikke i nærheten av speilrefleks-størrelse. Til gjengjeld får kameraet et fastmontart objektiv som tilsvarer brennvidder på 24-480 mm ved fullformat, og blenderen blir f1.8-3.8.

Skjermen på toppen er god for 1,3 millioner bildepunkter, og den elektroniske søkeren skal visstnok ha enda bedre oppløsning enn som så.

Betjeningen av kameraet er også høvlet helt ned til det minimale, og valgene man har ser ut til å være autofokus på/av, zoom inn/ut, og en av/på-bryter for selve kameraet. Om kameraet slik det vises på bildene her noensinne vil dukke opp i butikkhyllene er nok heller tvilsomt, men det viser hvor Canon har tenkt seg de neste årene, og er således en fin illustrasjon på hvordan utviklingen kan finne på å bli.

4k-kameraet kan nok sies å være for de spesielt interesserte, men vil nok likevel bli temmelig mainstream i forhold til neste konseptmodell Canon viste frem. Kameraet som er avbildet nedenfor er nemlig utstyrt med en bildebrikke som ikke har det vanlige Bayer-filteret med tre farger, men som derimot har et filter med hele seks farger. Brikken er en versjon av den 50-megapikselsbrikken som Canon presenterte for en tid tilbake, og oppløsning god nok til den ekstra interpoleringen skulle dermed være på plass.

Poenget med et brikkefilter med seks farger i stedet for tre, er å kunne gjengi farger og detaljer som ikke er synlige med det blotte øyet. Bruksområdene er nok dermed først og fremst inne forskning og reproduksjon heller enn tradisjonell fotografi.

Men Canons femtimegapikels APS-H-brikke er etter hvert ganske gammel, og langt fra det ypperste de har begått innen bildebrikker. For en stund siden kom nyheten om en 120-megapikslers bildebrikke, og den finner vi i kameraet du ser nedenfor. Også dette er en prototype eller konseptmodell, men sies å skulle fungere. Canon presenterte blant annet en svært utskrift av et bilde tatt med dette kameraet, og selv om den begrensende faktor nok var selve utskriften, så var detaljnivået imponerende.

Den mest sikleverdige bildebrikken var dog også den mest iøynefallende av dem. En enkelt brikke måler nemlig 420 cm2, eller 205 mm langs hver av sidene. Man bruker en hel 300 mm silikonwafer per brikke, så det sier seg selv at denne blir SVÆRT dyr om den noensinne settes i produksjon. Brikken er imidlertid tiltenkt bruksområder hvor det lille lyset som finnes må fanges opp mest mulig effektivt, og oppløsningen er derfor ikke heftigere enn 1,6 megapiksler, noe som tilsvarer omtrent 3800 piksler per kvadratcentimeter, eller 6,17 piksler per millimeter målt lineært. Så svære piksler skal det være fint mulig å se med det blotte øyet, men desverre lå brikken i en monter, så vi fikk ikke komme nært nok til å prøve. For ordens skyld: En fullformatbrikke med samme pikseltetthet ville hatt en oppløsning på ca 0,033 megapiksler, eller nærmere bestemt 222 x 148 piksler.

Ellers fant vi også en del glede i noe Canon kalte en cross media platform. Enkelt sagt består denne av en plate som du kan legge ulike dingser på, og som både lader dem trådløst og samtidig overfører dataene i dem til en harddisk, skriver, TV eller en annen dings. De demonstrerte den med et 550D-kamera, så det er tydelig at prototypen allerede fungerer på et vis, men for å få det til hadde de vært nødt til å koble en liten plate på bunnen av kameraet. Dersom produktet blir videreutviklet med tanke på salg, vil nok funksjonaliteten i stor grad bli innebygget i de ulike enhetene, slik at man ikke trenger å feste slike plater på sakene sine.

Det som imidlertid fikk siklerefleksen til virkelig å gå i høygir, var en del skjermprototyper som Canon hadde stilt ut. Oppløsningen var på hele 8 megapiksler, fordelt på 30 tommer widescreen, og fargestøtten skulle visstnok være på AdobeRGB-nivå.

Skjermene var utstilt ved siden av en høyoppløselig skjerm fra en tredjepartsprodusent fra Japan, og det var ikke tvil om at det som inntil nå var av det ypperste av det ypre, i sammenligning ble daft og detaljløst. Direkte små kan man dog ikke kalle skjermene, og tykkelsen på prototypene vi fikk se var ikke langt unna gammelsdagse CRT-skjermer. Når disse kommer på markedet, dersom de nonesinne gjør det, vil de nok være slanket temmelig mye før den tid.

annonse

Les også