Nokia mister grepet på hjemmebane

Nokias smarttelefondivisjon fikk nylig ny toppsjef. Anssi Vanjoki sier selv at han er besatt i forsøket på forbedre Nokias globale markedsandel. I en nylig uttalelse på Nokias blogg, Conversations, uttalte han også at de var bestemte på å vinne tilbake sine støttespillere.

En av støttespillerne som ble nevnt var Ricky Cadden, mannen bak nettstedet symbian-guru.com som nylig ble lagt ned. Cadden selv annonserte at han nå gikk over til Android-baserte telefoner, blant annet fordi Nokia nektet å fornye seg og kom med svake toppmodeller.

Nå kommer atter et slag for mobilgiganten fra Finland. En ny rapport fra IDC forteller at Nokia er i ferd med å miste statusen som den største mobilleverandøren i Europa til Samsung.

Nokia taper, Samsung øker

I årets første kvartal var Nokias markedsandel på 32,8 prosent. Samsung på sin side kom rett etter med 29,3 prosent. Til sammenlikning hadde Nokia for et år siden 39 prosent av det europeiske markedet.

Nokia har gått skarpt ned i markedsandel på smarttelefoner. Fra 57 prosent markedsandel for et år siden til 46 prosent markedsandel i år. Samsung har også slitt noe med å få grep om dette markedet, men med blant annet Galaxy S som nå er i handelen kan dette endre seg raskt.

I løpet av første kvartal i år solgte Samsung 12,5 millioner enheter, mot 10,6 millioner telefoner i samme periode i fjor. Nokia gikk ned fra 15,4 millioner solgte enheter til 14 millioner solgte enheter.

Ingen Android fra Nokia

Nokia har altså nok å stri med om dagen. Enheter basert på Meego og Symbian^3 er satsningsområdet til kjempen, som også har sagt at de slett ikke har noen planer om å lage telefoner basert på Android.

(Kilder: mobil.se: mobil.se, conversations.nokia.com)

Les også
Nokias markedsandel i India halvert
Les også
Nokia på krigsstien i Russland
Les også
Android og Iphone gruser Symbian
Les også
Tidenes møljeslagsmål
annonse