Olympus og Panasonic får konkurranse

Samsung NX10 i standardutgave med 18-55mm kit-objektiv.

I nesten to år har Panasonic, etter hvert med følge fra Olympus, vært alene på markedet for speilløse sysmetkameraer. Dette er kameraer som skal gi samme bildekvalitet som speilreflekskameraer, men i en mye mindre innpakning, da de ikke har speil eller prismehus. Leica har også slike kameraer, men disse er i en prisklasse langt over det vanlige mennesker kan betale for et digitalkamera.

Samsung har sett seg lei på at Panasonic og Olympus var alene om dette markedet, og lanserer nå sin NX10. Dette er et kamera med en APC-C bildebrikke, altså samme størrelse som i de fleste speilreflekskameraer (crop-faktor 1,5x), og større enn det vi finner i MicroFourThirds-kameaene (mft) fra Panasonic og Olympus.

Det innebærer i teorien at kamerahuset blir større, optikken blir større, men bildekvaliteten blir noe høyere. I praksis er det ikke så lett å si, for Samsung kan gjøre andre grep for å få kamerahuset mindre, og det er flere faktorer enn brikkestørrelsen som avgjør bildekvaliteten. Det kommer også an på optikken og signalbehandlingen.

Større bildebrikke betyr eventuelt også mulighet for høyere oppløsning, og Samsung går opp til 14,6 megapiksler. Dette er høyere enn konkurrentene.

Samsung trekker fram autofokushastighet som en fordel med sin modell. Dette er en utfordring for slike kameraer, for på grunn av det manglende speilet, kan de ikke bruke samme autofokussystem som speilreflekskameraer. De må bruke kontrastbasert AF, slik som( kompaktkameraer, og det går normalt mye langsommere. Samsung skal ha løst dette, og påstår at deres autofokus er like rask som på speilreflekskameraer. Panasonic har også kommet langt på dette området, og hvem som gjør det best kunne vi dessverre ikke avgjøre med den tidlige preproduksjonsmodellen vi fikk leke med en svært kort stund.

Stor og klar skjerm skal være med å selge dette kameraet.

Den tredje fordelen Samsung trekker fram er skjermen. Det er en AMOLED-skjerm på 7,6cm (3 tommer) med VGA-oppløsning (921 000 punkter). Denne skjermen har svært god kontrast og stor innsynsvinkel, og bør være en god del bedre enn konkurrentenes.

Søkeren er stor og lys, men antakelig ikke fullt så god som på Panasonic GH1. Den bør likevel ikke stå tilbake for mye annet. Det er en sensor som registrerer om du ser i søkeren eller på skjermen, og slår av den du ikke bruker, for å spare strøm og irritasjon.

Sammen med kameraet lanserer Samsung 4 objektiver. Det er to kit-objektiver, 18-55mm f/3,5-5,6 (ett med og ett uten optisk bildestabilisator), en 30mm f/2 pannekake og og en 55-200mm f/4-5,6 telezoom. Den siste kommer også med bildestabilisator. Samsung har altså valgt samme løsning som Panasonic, med å ha bildestabilisator i objektivene i stedet for i kamerahuset.

Samsung NX10 med 30mm f/2 pannekakeobjektiv.

NX-systemet er det bare Samsung som benytter, og selv om Samsung er åpen for at andre skal kunne bruke det, er det ikke like åpent som mft. De uttaler også at de ikke har planer om samarbeid med Pentax på dette området. Det kan bety at det vil bli færre objektiver og færre kamerahus å velge blant. På den annen side blir man ikke mer låst enn med andre speilreflekssystemer, der det også bare er en produsent av kamerahus for hver fatning (normalt). Forskjellen er at siden dette er et nytt system, vil det ta tid før det er et godt utvalg av objektiver, og siden objektivutvalget vil være viktig for mange, må Samsung jobbe hardt for å holde følge med mft. Samsung sier at i løpet av året har de minst 2 hus på markedet og kanskje 6-7 objektiver. Klarer de det, ligger de godt an.

Det huset som lanseres i dag, NX10, likner mye på Panasonic GH1 i størrelse og design. Det likner med andre ord litt på et ultrazoomkamera, eller et speilrefleks i miniatyr. Det har alle automatiske og manuelle funksjoner du forventer deg, og det kan ta opp video i 720p. Hvordan denne videofunksjonen fungerer, har vi ikke klart å få svar på. Huset blir å få i svart eller i sølv. Sammenlikner man målene, er NX10 faktisk både mindre og lettere enn GH1; 123 x 87 x 39mm og 350g for NX10 mot 124 x 90 x 45mm og 385g for GH1.

Dette blir lansert i dag. Mer følger i løpet av året.

NX10 kommer med to alternative eksterne blitser, SEF 20A og 42A, med ledetall på 20 og 42. Det blir også en adapter for å koble til objektiver med K-fatning. Disse vil kun fungere med manuell fokus.

Vi har ikke fått så mange priser ennå, men NX10 i kit med 18-55 ois har en veiledende pris på 6000 kroner, altså noe rimeligere enn konkurrentene. Det vil bli tilgjengelig i mars.

Les også
Flere NX-objektiver på vei
annonse