Nyhet

AMD har avslørt fremtidsplanene sine

«Big Navi» er på vei.

Over de siste årene har AMD – også kjent som «det røde laget» – fått stadig mer vind i seilene. Og da tenker vi ikke bare på selskapets Ryzen-prosessorer og grafikkort til PC, men det faktum at de også leverer store deler av maskinvareplattformen i de mest kjente spillkonsollene.

Ja, det er AMD som står for kreftene i både dagens Microsofts Xbox og Sony PlayStation, samt de kommende Xbox Series X og PlayStation 5. Det betyr at selskapet kommer til å produsere store mengder med maskinvare i tiden som kommer, og nå har AMD også dratt sløret av sine videre planer.

Her har selvfølgelig en del vært kjent fra før, enten gjennom lekkasjer eller demonstrasjoner. Men det er greit å få slikt bekreftet, og det blir det også i en nylig presentasjon for selskapets investorer. I tillegg blir andre rykter avkreftet.

Ett slikt rykte har sagt at AMD ville flytte Zen 3-produksjonen for stasjonære datamaskiner over på 5 nanometers produksjonsprosess, mens det går på 7 nanometer i dag. Men som vi selv kan se, er det ingen planer om noe skifte før i forbindelse med Zen 4.

Men med tanke på at Intel trolig ikke vil komme med noen reell Zen 3-konkurrent i år uansett, er det heller ingen umiddelbar hast for AMD. Intel er for øvrig fremdeles på 14 nanometer for sine «desktop»-prosessorer.

Det ser for øvrig ut til at Zen 4 vil slippes før 2021 er omme.

Bedre grafikk, selvfølgelig

Også grafikkløsningen Radeon DNA 2 fikk litt scenetid. Denne arkitekturen skal brukes i både de kommende konsollene til Microsoft og Sony, samt AMDs egen «Big Navi». Sistnevnte vil trolig komme på markedet først, og det er stor spenning hvordan et slik grafikkort vil kunne stå seg mot neste generasjon fra konkurrenten Nvidia.

Hva som dog er sikkert, er at AMD mener de får mer ytelse og mindre varme ut av den nyere arkitekturen.

AMD kunne også avsløre at dennes etterfølger igjen, RDNA 3 eller «Navi 3X» burde kunne være på plass innen utgangen av 2021.

Les også
Så god blir PlayStation 5-grafikken
annonse