Tek.no

Nyhet

Endelig skjer det: Samsung gjør PC-comeback i Norge

Lanserer nye «luksusbærbare» med teknologi fra mobil- og TV-avdelingene.

Samsung Galaxy Book S da vi så nærmere på den i Las Vegas tidligere i år. Nå kommer den til Norge.
Stein Jarle Olsen, Tek.no
Anders Brattensborg Smedsrud

For snart seks år siden stakk Samsung halen mellom beina og trakk seg helt ut av et vanskelig PC-markedet her i Norden. Den siste bærbare PC-en vi testet fra Samsung her på Tek.no var deres Ativ Book 9 helt tilbake i 2013, og på den tiden var det faktisk ansett å være en svært snasen sak.

På de seks årene som har gått har Samsung vokst til å bli en av de tre store mobilprodusentene i verden og bygget opp en serie med Galaxy-produkter de fleste kjenner til på en eller annen måte. Også PC-ene deres har hatt fremgang i andre deler av verden, mens vi har måttet holde oss til Samsungs mobiler, TV-er og smarthjemdingser.

Men på en pressevisning denne uken kunne Fredrik Pantzar i Samsung Norden fortelle at noe var på gang igjen for oss her hjemme:

– Vi har en ting som har manglet i Galaxy-familien de siste årene, men nå er vi klare: Vi gjør comeback i PC-kategorien.

– Vi følte at tiden endelig var inne. PC-markedet vokser nå, og manges arbeidssituasjon er i endring med tanke på hjemmekontor og arbeid fra andre steder enn kontoret. I tillegg er trenden at folk ser etter tynnere og lettere maskiner med bedre batteritid og «smarte løsninger». Her mener jeg Samsung kan levere, forteller Pantzar til Tek.no.

Og seks år etter forrige «exit» skal ikke Samsung vende tilbake for å drukne i mylderet av konkurrerende maskiner. Ifølge Pantzar vil deres nye modeller i «Galaxy Book»-serien endre og fornye markedet, som de hinter til at de synes har gjort mye av det samme altfor lenge og manglet innovasjon.

Fredrik Pantzar i Samsung med nye Galaxy Book S.
Samsung.

Stjeler teknologi fra andre avdelinger

Så hva er Samsungs plan for å injisere mer spenning inn i PC-markedet? Vel, de sender inn tre nye maskiner i Galaxy Book-serien kalt Book S, Book Ion og Book Flex. Felles for dem alle er at de skal kjempe om gunsten til en kjøpesterk gruppe. Disse maskinene blir ikke rimelige og strekker seg fra 14.800 kroner til 23.400 kroner. De satser også alle på svært lang batteritid, hurtiglading, ekstremt lav vekt, slankt design og rask WiFi 6-tilkobling.

I tillegg bygger Samsung inn sin «DeX»-programvare i maskinene for å gjøre det lettere å sjonglere mellom mobil og PC-bruk. Dex lar deg bruke mobil-apper på PC-skjermen med mus og tastatur. Hver enkelt modell utstyres dessuten med minst en spesialfunksjon som ingen andre maskiner på markedet har. Som panelteknologi rappet fra TV-divisjonen eller nye ladeløsninger fra mobilavdelingen.

Pantzar forteller oss at modellene vi får nå i første omgang bare er starten. Samsung satser nå for å etablere maskinene sine med fokus på lang batteritid, lite støy, god skjerm og høy portabilitet, fordi dette vil være det viktigste i fremtiden når startskuddet for fullt tilkoblede enheter går. Her sikter Norden-sjefen til at 5G-teknologi med «cloud computing» og «cloud gaming» på sikt kan ta over mye av prosesseringsjobben som gjøres på bærbare i dag.

Vi merker oss imidlertid at ingen av de annonserte maskinene støtter 4G-oppkobling eller er klargjort for 5G. De har dessuten kun 720p-kameraer, noe som ikke er veldig fremtidsrettet når flere vil møtes fra hjemmekontorene sine fremover.

Galaxy Book-serien kan forhåndsbestilles fra i dag 12. juni, og kommer for salg 30. juni.

Les mer om de tre Galaxy Book-modellene under:

Galaxy Book S - superlett, supertynn og superstille

Tastaturet er behagelig, men har litt kort vandring, skrev vi da vi testet maskinen i USA i januar i år.
Stein Jarle Olsen, Tek.no

Galaxy Book S blir den rimeligste maskinen med priser fra 14.800 kroner. Denne er også den slankeste og letteste, med en tykkelse på bare 11,8 millimeter og en vekt på knappe 950 gram.

I tillegg er maskinen helt stille da den ikke har noen vifter om bord, og Samsung lover inntil 17 timer batteritid under videoavspilling. Videre støtter skjermen berøring og hele 600 nits lysstyrke slik at det ikke skal være noe problem å bruke maskinen selv utendørs i sollys.

Ytelsen kommer fra en Core i5-prosessor med fire hovedkjerner og fem avlastingskjerner, bygget på den splitter nye Lake Field-teknologien til Intel. Her stables komponentene i prosessoren og på hovedkortet oppå hverandre, noe som sparer rundt 50 prosent plass mot tidligere løsninger. Interessant er det også at selve minnet er stablet oppå prosessoren.

Det er denne Lake Field-teknologien som gjør et mulig for Samsung å lage maskinen så tynn, og dessuten levere signifikant lavere strømforbruk i hvilemodus. Grafikkbrikken blir neppe noe å skryte av, men skal takle inntil 4 skjermer med 4K-oppløsning.

Galaxy Book S blir verdens første maskin med denne teknologien.

Ellers er maskinen bygget i metall, skjermen kan vippes opp med en hånd og biometrisk fingerpålogging er på plass. Vi savner selvsagt ansiktspålogging, som det er direkte sprøtt at Samsung ikke har hentet fra mobilavdelingen sin.

Det kan være greit å påpeke at Galaxy Book S som nå lanseres kommer med en Intel-prosessor, og ikke med såkalt ARM-prosessor som da vi sniktittet på den på CES-messen i januar i år. Samsung ønsker å avvente lanseringen av enheter med ARM-prosessor i Norge.

Galaxy Book Ion - kraftkar med TV-teknologi

Galaxy Book Ion.
Stein Jarle Olsen, Tek.no

Galaxy Book Ion er den mest tradisjonelle bærbare nyheten til Samsung og den kraftigste maskinen deres. Den kommer i tre konfigurasjoner. To 13,3-tommere med henholdsvis en Intel i5- eller i7-prosessor, og en 15,6-tommer med i7-prosessor der minnet og lagringsplassen er oppgraderbar.

Et skall av magnesium sørger for at også denne maskinen er svært lett med 970 gram, og få vil nok rynke på nesen av 13-tommerens 1,3 centimeter tykkelse.

Skjermteknologien er hentet fra TV-avdelingen i Samsung, der det faktisk er et QLED-panel som skal diske opp med et svært nøyaktig og lyssterkt bilde. QLED-teknologien er kjent for høy lysstyrke og solid bildekvalitet, samtidig som sortnivået også er neste like bra som hos OLED-skjermer - som på sin side sliter med lav maksimal lysstyrke.

På plass er også en annen ny teknologi, «Wireless Power Charge». Her lar Samsung deg legge utstyr som mobiler, ørepropper eller smartklokker med QI-lading oppå pekeplaten til maskinen og hente strøm fra den. Denne er ikke ment å brukes når du jobber, selvsagt, men heller som en alltid lett tilgjengelig trådløs ladeplate.

Wireless Power Charge i aksjon.
Stein Jarle Olsen, Tek.no

Ellers lover Samsung inntil 21 timer batteritid og maskinen kommer med tradisjonelle porter som USB-A og HDMI i tillegg til Thunderbolt 3.

13-tommeren starter på 18.300 kroner mens 15-tommeren koster 22.800 kroner.

Galaxy Book Flex - med S-Pen og myke ledd

Galaxy Book Flex.
Stein Jarle Olsen, Tek.no

Galaxy Book Flex er en 2-i-1-maskin. Altså en bærbar PC med mulighet for å vri skjermen 360 grader rundt så du sitter med det som minner om et nettbrett i fanget. Dermed har den selvsagt en berøringsskjerm, og også denne kommer med et svært lyssterkt QLED-panel som skal la deg bruke den utendørs. I tillegg er Wireless Power Charge på plass her som hos «Book Ion».

I tillegg til ekstra fleksible ledd har maskinen en integrert S-Pen. Samsungs Galaxy Note-kunder vil dra kjensel på denne, som ifølge Samsung vil by på det samme kobbelet av funksjoner som på mobilen. Som å ta notater direkte på skjermen eller under et lydopptak, skifte lysbilder i presentasjoner eller justere volum med gester. Pennen bor i maskinen og er svært kompakt ettersom den ikke har noe batteri, men en heller kapasitator som lades opp på få minutter og gir rundt en halvtimes brukstid.

Batteritiden skal ligge på inntil 20 timer under forsiktig bruk. Prosessoren stammer fra Intels 10. generasjon «Ice Lake»-serie. Det betyr god integrert grafikk og du skal ikke se bort fra at maskinen kan fungere ok å spille enkle spill på.

Book Flex koster 23.400 kroner.

Les også
Smarttelefonsalget har stupt den siste tiden
annonse

Les også