Til hovedinnhold

Tesla Model S og X får støtte for enda raskere lading

Nyere Tesla Model X-biler får støtte for raskere lading på Supercharger-nettverket.
Hanne Hattrem, VG
Stein Jarle Olsen

Tesla har oppdatert spesifikasjonslista for Model S og Model X med at bilene nå støtter hurtiglading med opptil 250 kW effekt.

På Twitter utdyper Tesla-sjef Elon Musk at de har økt tykkelsen på en del kabling innvendig for å redusere motstandsvarmen som oppstår under hurtiglading. Model S og X kommer med dette opp på samme nivå som Model 3-versjonen med størst batteri og Model Y.

Kun for nyere biler

Det er Teslas amerikanske nettsider som er oppdatert med informasjonen for Long Range Plus-modellene av bilene. I Norge oppgis ikke ladehastighet i spesifikasjonslistene.
Skjermdump

Det er dermed kun nyere biler som er i stand til å ta imot den økte effekten. Tesla økte nylig også makseffekten på Model S og X fra 200 til 225 kW gjennom en programvareoppdatering, og denne hadde en viss «tilbakevirkende kraft» gjennom at biler fra noen måneder tilbake også fikk økt effekt. Disse kalles i USA «Long Range Plus».

Musk svarer også en bruker på Twitter som har en bil fra rundt årsskiftet 2019–2020 at han sannsynligvis vil kunne nå 250 kW ved lav ladestatus.

250 kW er effekten Teslas Supercharger V3 maksimalt er i stand til å levere. V2, som foreløpig er den mest utbredte, kan på sin side levere inntil 150 kilowatt.

Kun Taycan lader raskere

Med oppdateringen befester Tesla-bilene sine posisjoner som noen av bilene som lader raskest på markedet. Den eneste bilen som i skrivende stund er i stand til å lade med høyere effekt, er Porsches Taycan (med Performance-batteriet).

Porsche Taycan er foreløpig den elbilen som kan lade med høyest effekt av alle: 270 kW.
Porsche

Den kan ta imot hele 270 kilowatt. Samtidig: Teslas biler har lengre rekkevidde enn Taycan, og vil sannsynligvis kunne kjøre lengre på for eksempel 10 minutters lading enn Taycan kan.

Av andre biler støtter Audis e-tron hurtiglading med inntil 150 kilowatt (og er kjent for å holde høy effekt lenge), Jaguar i-Pace inntil 100 kilowatt og Mercedes-Benz EQC inntil 110 kilowatt.

Kommende biler som Polestar 2, Volvo XC40 Pure Electric og Ford Mustang Mach-e vil alle kunne lade med 150 kilowatt, mens Volkswagens ID.3 stopper på maksimalt 125 kilowatt avhengig av versjon.

annonse