Tek.no

Nyhet

Nissan skal vise sin nye elbil om knappe to uker

Ariya-konseptet slik det fremsto ved avduking i fjor. Nå er produksjonsmodellen like rundt hjørnet.
Nissan
2 Juli 2020 07:52

Verdenslanseringen av Nissans Ariya vil skje 15. juli, heter det i en invitasjon vi har fått tilsendt fra Nissan. Lanseringen vil bli strømmet fra Nissan Pavilion i Yokohama i Japan, og går av stabelen tidlig på morgenen, norsk tid.

Nissan Leaf er som kjent Norges mest solgte elbil gjennom tidene med over 62.000 biler, og det har tatt mange år før Nissan nå altså skal slippe en oppfølger.

Ariya-konseptet ble først vist frem i oktober i fjor, og konseptbilen målte 4,60 meter lang, 1,92 meter bred og 1,63 meter høy. Bilen blir altså omtrent på størrelse med en Toyota Rav4, skal vi tro konsept-dimensjonene.

Den går dermed rett inn i konkurransen med Volkswagens kommende ID.4, Ford Mustang Mach-e, Tesla Model Y og den øvrige kaskaden av mediumstore el-SUV-er som kommer i løpet av det neste året.

Firehjulsdrift og lang rekkevidde

I oktober var for øvrig beskjeden at produksjonsbilen skulle vises frem i mai, så Nissan har tilsynelatende gått på en aldri så liten forsinkelse siden den gang - i likhet med mange andre bilprodusenter.

Konseptbilen hadde ellers firehjulsdrift, og i en briefing skal amerikanske forhandlere tidligere ha fått vite at rekkevidden skulle bli rundt 300 miles eller 483 kilometer.

Det er etter den strenge amerikanske EPA-standarden, og er i samme størrelsesorden som for eksempel Tesla Model Y og den mest utholdne varianten av Ford Mustang Mach-e. Sistnevnte har en rekkevidde etter WLTP-standarden på solide 600 kilometer.

Førermiljøet i konsept-Ariya.
Nissan

Blir det Chademo?

Et lite spenningsmoment er dessuten om Nissan kommer til å holde fast i Chademo-standarden de har blitt stadig mer alene om å benytte for hurtiglading.

De fleste av konkurrentene har gått over til CCS-standarden, som også har en fordel i ladeeffekt, og du skal lete lenge før du finner en Chademo-stasjon med over 62,5 kilowatt i Norge. CCS finner du med opptil 350 kilowatt.

Av annet vet vi at bilen får Nissans ProPilot 2.0-teknologi, som i praksis vil la bilen kjøre seg selv i én fil på motorveien.

Nissan har foreløpig kun sluppet denne teaservideoen.

annonse

Les også