Til hovedinnhold

Nå blir 4K-TV-ene enda bedre

LG skal utstyre neste års 4K-modeller med «quantum dot»-teknologien.

LG

TV-produsentene har etter hvert begynt å nedprioritere OLED-teknologien, og i stedet gitt 4K-oppløsningen sin fulle oppmerksomhet. 4K-TV-ene er i ferd med å bli tallrike, og noen selskapet går til og med så langt at de gir forbrukere ekstra insentiver til å kjøpe en 4K-TV.

Den sørkoreanske TV-giganten LG har nå også tilsynelatende planer om å fremskynde populariteten til 4K-TV-ene, og få folk ned fra gjerdet. Det skal de gjøre ved å kombinere den høye oppløsningen med en annen, spennende bildeteknologi.

4K med «kvanteprikker»

I en fersk pressemelding kunngjør LG nemlig at de kommer til å dra sløret av en ny type 4K-TV under teknologimessen CES i begynnelsen av januar neste år. Den nye modellen vil i tillegg til 4K-oppløsningen by på den såkalte «quantum dot»-løsningen.

«Quantum dots», som på norsk kan oversettes til «kvanteprikker», er bittesmå nanokrystaller som har den egenskapen at de gjengi ulike farger som varierer etter størrelsen på krystallene. Krystallene som brukes er mellom 2 og 10 nanometer store. Én nanometer er for ordens skyld det samme som én milliondels millimeter.

På LGs TV er en tynn film med slike krystaller lagt over LCD-baklyset. Dette skal ifølge selskapet gi TV-en et langt høyere fargespekter, langt bedre fargemetning og høyere lysstyrke enn konvensjonelle LED/LCD-TV-er på markedet.

Ikke det samme som QLED

LGs løsning er altså en slags forbedring av den eksisterende LCD-teknologien, og må må ikke forveksles med QLED-teknologien vi skrev om for litt siden. QLED er en teknologi som ennå ikke er kommet på markedet og som innebærer å lage panelene fra grunnen av med nanokrystaller. Den løsningen har mer til felles med OLED-teknologien.

Det er uvisst når LGs nye kvanteprikkbaserte 4K-TV skal lanseres på markedet, annet enn at den kommer en gang neste år. Den skal som sagt vises frem under CES-messen, som avholdes i Las Vegas fra 6. til 10. januar, så da får vi nok en nærmere titt på TV-en.

Lurer du på hva som egentlig er forskjellen på de ulike skjermteknologiene? Her er vår gjennomgang »

annonse