Til hovedinnhold

Apples markedsverdi har fordoblet seg under Tim Cooks ledelse

Er nå verdt vanvittige 4760 milliarder kroner.

Northfoto/Shutterstock.com

Som et av de aller største teknologiselskapene i verden har Apple også lenge ligget høyt på listen over de mest verdifulle selskapene i verden, og allerede under Steve Jobs' ledelse tok Apple førsteplassen når det gjelder markedsverdi i 2011.

Etter at Tim Cook tok over skuta har de oppadgående kurvene bare blitt brattere, og nå kan blant andre Cnbc og Business Insider melde at Apple har nådd en ny milepæl i markedsverdi.

Verdt 700 milliarder dollar

Da børsen åpnet på tirsdag lå verdien per Apple-aksje på 119 dollar, noe som tilsvarer en total markedsverdi for selskapet på over 700 milliarder dollar, altså svimlende 4760 milliarder norske kroner med dagens kurs.

Det betyr at verdien på selskapet rundt regnet har doblet seg under Tim Cook. I august 2011, da Cook tok over som toppsjef, hadde Apples aksjer til sammen en verdi på litt under 340 milliarder dollar.

Den skarpe oppgangen tilskrives delvis den særdeles vellykkede lanseringen av iPhone 6, som var en viktig grunn til at Apple kunne legge frem solide kvartalsresultater i oktober. Det ble solgt hele 10 millioner eksemplarer av den nye telefonen bare i løpet av de tre første dagene.

Drar kraftig ifra Microsoft og Google

Også før Iphone 6-lanseringen har det gått svært bra med selskapet den siste tiden, med markant oppgang i både omsetning og overskudd for tredje kvartal takket være en meget solid økning i Mac-salget på hele 18 prosent i forhold til samme periode i fjor.

Med dette har Apple dratt ganske langt ifra det nest mest verdifulle selskapet i verden, det amerikanske oljeselskapet Exxon Mobil. I skrivende stund har Exxon ifølge Yahoo Finance en markedsverdi på litt over 400 milliarder dollar. De andre IT-aktørene Microsoft og Google ligger på henholdsvis tredje og fjerdeplass, med verdier på 393 og 373 milliarder dollar.

Selv om Apple per dags dato er det overlegent mest verdifulle selskapet i verden, peker Cnbc på at det likevel ikke er det mest verdifulle teknologiselskapet noensinne. Justert for inflasjon var konkurrenten Microsoft på sin høyde i 1999 verdt cirka 874 milliarder dollar.

Store selskaper havner alltid i trøbbel: Nå må Apple punge ut for brudd på eldgamle patenter »

annonse