Nyhet

Nå kan du pante mobiltelefoner hos Netcom

Bra miljøtiltak fra mobil- og teleselskapet: Lever inn en brukt mobil, få tilgodelapp tilsvarende verdien.

NetComs nye tjeneste «MobilPant» er ikke noe dumt konsept: Lever inn mobiltelefonen og få en tilgodelapp tilsvarende telefonens anslåtte markedsverdi. Verdien blir vurdert i butikken ut fra hva slags telefon det er og hvilken tilstand den er i. Verdien får du så utbetalt i form av en tilgodelapp som må brukes i NetComs butikker.

Det kan fort være noen kroner å spare på dette, for hvis du har én eller flere gamle mobiltelefoner liggende i en eller annen skuff hjemme, er du ikke alene om det. Med tanke på at det i Norge selges flere millioner mobiltelefoner hvert år, og bare en brøkdel samles inn i de ulike returordningene som finnes, er det ikke urimelig å anta at det ligger ett 7-sifret antall gamle mobiler rundt omkring i de tusen hjem og samler støv.

Mange av disse telefonene fungerer fint, de er bare utdaterte. Noen ble kanskje byttet ut da 3G kom, og den neste ble kanskje byttet ut da 4G kom. Hvis telefonene samles inn kan telefoner med småfeil repareres med deler fra andre telefoner. Du tar glasset fra én og prosessoren fra én annen, og vips så ble tre ødelagte mobiltelefoner til én fungerende som kan selges brukt. De ødelagte delene kan sendes til gjenvinning.

Pant mobilen, få tilgodelapp

Til tross for den åpenbare nytteverdien i dette, og flere gode returordninger rundt i det ganske land, er det relativt sett veldig få som faktisk leverer telefonene sine. I følge avfallshånderingsselskapet IVAR, som er blant flere som har returordninger for mobiltelefoner, blir det hvert år levert inn et sted mellom 2- og 300 000 mobiltelefoner.

NetCom er ikke først ute med å kjøpe brukte telefoner, men nå blir kanskje flere telefoner sendt til gjenvinning eller gjenbruk når du kan levere inn den gamle samtidig som du kjøper en ny. Hvor mye du får for telefonen kommer an på modell og tilstand, og du må ta den med til en NetCom-butikk for å få prisen anslått ut fra markedsverdien. Avhengig av hvilken mobil du har kan det være greit å sjekke om det vil være verdt busspengene først, og da har NetCom en egen «verdikalkulator» på sine hjemmesider.

I følge verdikalkulatoren vil du for eksempel få en tilgodelapp på 1617 kroner for en skadefri, fungerende iPhone 5s 16GB, men det skulle i grunn bare mangle for en telefon som var i toppsjiktet for kun halvannet år siden. Går vi ende litt lenger tilbake i tid, og forsøker oss med undertegnedes «reservetelefon», Samsung S7710 Galaxy Xcover 2, synker prisen ned til stakkarslige 137 kroner. Klassikerne Nokia 3210 og 3310 får du bare en tier for, selv i feilfri tilstand, så der ville vi satset på eBay istedet.

Innholdet slettes, men slett innholdet

Telefonene blir i følge NetCom sendt til Redeem Group, der telefonene går gjennom en «fullstendig og omfattende dataslettingsprosess», men samtidig anbefaler de deg at du sletter alt innholdet selv før du leverer den inn.

Husk at data er ikke borte bare fordi det er slettet, i denne guiden forklarer vi deg hvordan du kan være sikker på at filene ikke dukker opp igjen (Ekstra)»

annonse