Til hovedinnhold

Norsk søketeknologi i ny Office 365-app

Kodenavn «Oslo» skal endre hvordan vi jobber sammen.

Kurt Lekanger, Mobilen.no

Microsoft har annonsert ny funksjonalitet i Office 365 for bedriftsmarkedet, som skal gi brukerne en individuelt tilpasset brukeropplevelse ved å analysere informasjon om sosiale relasjoner, personer, dokumenter og diskusjoner.

Spesielt spennende for oss i Norge, er at dette faktisk er en norskutviklet løsning.

Administrerende direktør Bjørn Olstad ved Microsoft Development Center Norway (MDCN).Foto: Microsoft

Prosjektet har kodenavn «Oslo» – og er fruktene av Microsofts oppkjøp av det norske søkemotorselskapet Fast Search & Transfer i 2008. Selskapet bærer nå navnet Microsoft Development Center Norway (MDCN), og er Microsofts internasjonale senter for søketeknologi for bedriftsmarkedet. MDCN har 220 ansatte ved hovedkvarteret i Oslo, samt i Tromsø og Trondheim.

– De fleste av de 220 ansatte i Microsoft Development Center Norway i Oslo, Tromsø og Trondheim har siden høsten 2012 vært involvert på forskjellig vis i utviklingen av «Oslo», sier administrerende direktør ved MDCN, Bjørn Olstad.

Kartlegger ditt sosiale nettverk

Mobilen.no fikk demonstrert Oslo-applikasjonen på en pressekonferanse som passende nok fant sted i Oslo sentrum. Løsningen finnes både som app til Windows Phone og som web-løsning. Via et dashbord får du opp relevant informasjon basert på hvilke temaer du jobber med, og hvem du kommuniserer med på jobb.

Løsningen kan finne dokumenter eller informasjon basert på hva som er redigert av deg, delt med deg, sett av deg, presentert til deg eller etter hva som er «trending» – for eksempel om det er dokumenter mange av de du jobber sammen med har åpnet mange ganger i det siste.Foto: Microsoft

Oslo utnytter det sosiale nettverket som skapes når ansatte bruker de ulike Office-applikasjonene. I bunnen for det hele ligger en ny teknologi Microsoft kaller Office Graph, som ifølge Microsoft er en intelligent infrastruktur som kontinuerlig analyserer innhold, interaksjoner og aktivitet og kartlegger relasjoner ved hjelp av maskinlæring.

Olstad sammenligner teknologien med hvordan søk på nett fungerte før og nå. Dagens søketeknologi, som Google og Bing, gir mer relevante treff fordi de utnytter det Olstad kaller «signaler». Disse signalene er ekstra informasjon som hjelper søkemotoren med å gi mer relevante treff for den som søker. Et signal for Office Graph kan for eksempel være at en person har vært i mange møter med en annen person. Et dokument som er produsert av sjefen din er antagelig mer relevant for deg enn et dokument produsert av noen du ikke kjenner i en helt annen avdeling i bedriften.

– Oslo vet hva jeg jobber med, og hvem jeg samarbeider med, og bruker den inormasjonen til å vise meg de dokumenteen som er mest interessant for meg akkurat nå, forteller Senior Designer Berit Herstad.

«Oslo» vet hvilke personer som har mest med hverandre å gjøre, og bruker denne informasjonen til å gi mer relevante søketreff. .Foto: Microsoft

Via Oslo-appen kan du se om det er personer som befinner seg nær deg sosialt som har gjort noe med bestemte dokumenter, og løsningen forteller hvor viktig informasjonen er for nettopp deg.

– Det kan være vanskelig å huske hvor ting ligger lagret, men med «Oslo» trenger du ikke tenke på det lenger, forklarer Herstad.

Når du søker etter en person og taster bare inn de første bokstavene, vil du få opp treff på personer med de personene med kortest «sosial avstand» først. Praktisk spesielt i store bedrifter med mange ansatte.

Passer på personvernet

Kjartan Mikkelsen i MDCN er utviklingsleder for «Oslo» og Office Graph. Han forklarer det hele med at man nå samler informasjon i en «graf» med koblinger mellom informasjonen, i stedet for som tidligere hvor informasjon lå i ulike «siloer».

Slik ser «Oslo» ut på et Microsoft-nettbrett.Foto: Microsoft

Mikkelsen forteller at de har ivaretatt personvernet i løsningen, ved at privat informasjon ikke blir tilgjengelig for andre.

– Vi viser ingenting du ikke har tilgang til ellers. Det samme gjelder de ulike sammenhengene. Så hvis en sammenheng er privat for deg, kan den bare brukes til å kalkulere relevans for deg. Det med personvern og sikkerhet er noe vi bygger inn i produktet, og som vi har som en del av utviklingsprosessen, sier Mikkelsen.

– Vi har noen klare regler, og dette er også lovregulert. Vi snakker med Datatilsynet i Norge og tilsvarende andre steder i verden om hva man kan og hva man ikke kan, sier Mikkelsen.

Samarbeid i grupper

I tillegg til Oslo-applikasjonen har Microsoft også introdusert det de kaller «grupper», som er en ny funksjon som samler personer, dialoger, kalendere, e-post og filer på tvers av Office 365-pakken.

Oppretter du en gruppe i Office 365, vil det automatisk opprettes en feed i den sosiale nettverkstjenesten Yammer, i tillegg til kalender, dokumentbibliotek og en innboks hvor gruppemedlemmene kan jobbe sammen som et team.

Nytt er også bedre integrerte sosiale opplevelser i Office 365, som at du snart skal kunne ha en integrert sosial samtale direkte i dokumenter i SharePoint Online og skylagringstjenesten OneDrive for Business.

Oslo-applikasjonen vil bli tilgjengelig for bedriftskunder som har Office 365, ikke for forbrukere. Den har vært tilgjengelig for Microsoft Norge-ansatte en stund, og vil nå bli rullet ut først til noen pilotkunder. I løpet av 2014 vil applikasjonen være tilgjengelig for alle Microsofts bedriftskunder.

Les også: Nå blir Office 365 sikrere

annonse