Til hovedinnhold

Nå blir det billigere å surfe i EU

Reduserer makspriser.

Shutterstock

Det blir billigere å ringe, sende SMS-er og bruke data når du er på reise i EU- og EØS-landene. Fra og med 1. juli reduseres prisene, skriver Post- og teletilsynet i en pressemelding.

EU har de siste årene jobbet med å få ned de såkalte roaming-prisene i EU, altså prisene du må betale når du bruker nettet til en annen operatør enn den du har abonnement hos. Også i fjor ble prisene satt ned den 1. juli.

Halvering av maksprisen

Fra 1. juli halveres maksprisen per megabyte fra 4,23 kroner til 2,06 kroner. For få år siden varierte prisene fra rundt 20 kroner til over 100 kroner per megabyte i enkelte land, skriver Post- og teletilsynet i pressemeldingen.

Prisen på samtaler skal fra 1. juli ikke overstige 1,96 kroner per minutt, og det skal ikke koste mer enn 51 øre per minutt å motta en samtale. En SMS skal ikke koste mer enn 62 øre, mens maksprisen for MMS-er er prisen på én megabyte.

Datasperre

Teleoperatørene plikter å varsle deg når dataforbruket ditt når 80 prosent av den pålagte sperregrensen på rundt 500 kroner – også når du er på reise utenfor EØS.

Når sperregrensen er nådd, skal operatøren avslutte datatjenesten og faktureringen, om du ikke aktivt gir beskjed om at du vil fortsette. I land utenfor EØS hvor det kan være vanskelig å tilby sperretjenesten skal du få beskjed om dette når du ankommer landet.

EUs krav til maksimalpriser gjelder ikke ombord på ferger og cruiseskip, som benytter satellittkommunikasjon. Her kan det koste over hundre kroner per megabyte – og du bør skru av all datakommunikasjon.

Lurer du på hvilket abonnement du skal velge?
Vår mobilpriser-kalkulator hjelper deg »

annonse