Tek.no

Nyhet

Alle Windows Phone 8-telefoner får Windows 10

Microsoft beroliger brukerne i forkant av neste Windows-versjon.

Microsoft
Finn Jarle Kvalheim
18 Nov 2014 05:30

Microsoft har endelig besvart spørsmålet mange Windows Phone-brukere har lurt på. Via sin offisielle Twitter-konto bekrefter de at alle dagens Windows Phone 8-telefoner vil bli oppgradert til Windows 10.

– På sikt planlegger vi å oppgradere alle Windows Phone 8-enheter til Windows 10, lyder Twitter-meldingen.

Det har vært bittelitt uklart om oppklaringen gjelder alle telefoner, eller bare Lumia-modellene, men den siste uttalelsen ser altså ut til å parkere denne usikkerheten. En usikkerhet Microsoft neppe er tjent med.

Windows Phone som plattform er neppe tjent med usikkerhet rundt dette. I overgangen fra Windows Phone 7.5 til Windows Phone 8 ble en hel del av plattformens tidlige brukere stoppet på en mellomversjon som gikk under navnet Windows Phone 7.8. Microsoft hadde bygget om viktige deler av operativsystemet mellom de to utgavene, men resultatet ble like fullt at mange av de tidligere brukerne ble «etterlatt».

Litt forsinket Windows Phone 8.1-oppdatering

Akkurat når Windows 10 er et faktum har imidlertid ikke Microsoft sagt så mye om ennå. Plattformen skal samle både telefoner, nettbrett og PC-er på en og samme plattform, men foreløpig er det oppdateringer til Windows Phone 8 som gjelder. Her skjer det fortsatt mye, og spesielt to oppdateringerer skulle ut på denne siden av nyttår. Den såkalte GDR1-oppdateringen for selve Windows Phone-plattformen, og Lumia Denim som gir egne forbedringer til Lumia-modellene.

Begge de to oppdateringene rulles ut samtidig for telefonene som så langt har båret Nokia-logoen. I utgangspunktet var den tenkt å dukke opp i løpet av fjerde kvartal i år, men ifølge den britiske teleoperatøren O2 skal slippet nå være utsatt til tidlig i januar neste år.

Lumia 930 er en av telefonene som får Denim-oppdateringen i løpet av de nærmeste par månedene.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Mange nye kamerafunksjoner

Blant nyhetene som kommer i Denim er raskere oppstart av kameraappen, 4K-støtte for videoopptak og en egen funksjon kalt «Rich Capture». Sistnevnte tilfører en mengde automatikk til kameraet, slik at telefonen alltid skal ta de aller beste bildene den kan ta, uten at du behøver å tenke på innstillingene. Dette kan ses på som en utvidet autofunksjon sammenliknet med det du finner på andre telefoner. Telefonen kan for eksempel ta flere bilder både med og uten blits, og du kan selv justere sluttresultatet fra full blits til ingen blits. Det samme kan du gjøre med HDR-bilder.

Oppdateringen gjelder i første omgang Lumia 930, Lumia 1520 og Lumia 830.

GDR1-oppdateringen av Windows Phone handler først og fremst om støtte for ny maskinvare, men tilfører også ett og annet nytt i operativsystemet. Blant annet gir den mulighet til å velge å ha egne menyknapper på skjermen, fremfor berøringsfelter eller fysiske knapper under.

En annen nyhet som blir del av oppdateringen er en egen flis til hjemmeskjermen som kontinuerlig viser batteristatus. Flisen er knyttet til operativsystemets strømsparefunksjoner, og leder videre inn til mer informasjon om hva som har brukt batteri, og funksjoner som lar deg spare strøm. Etter oppdateringen blir det også mulig å legge til strømsparefunksjonen som egen knapp i hurtiginnstillingene i nedtrekksmenyen på Windows-telefoner.

Vi har allerede tittet nærmere på Lumia 830 med Windows Phone 8.1. Du kan lese mer om Microsofts toppmodell på budsjett i denne artikkelen.

(Kilder: community.o2.co.uk, dev.windowsphone.com, @lumia/twitter.com)

Les også
Snart vil alle Windows Phone-telefonene få Lumias kamerafunksjon
Les også
Denne Lumia-telefonen har fått rekordlav pris
Les også
God mobil-jul for Microsoft
Les også
Nå kommer Acer tilbake med nye Windows Phone-telefoner
Les også
– Windows 10 for telefoner vises frem i januar
Les også
Her kjøres Windows 98 på en iPhone 6 Plus
Les også
– Windows Phone er jo genialt
Les også
Her er den første rene Microsoft-telefonen
Les også
Nokia Lumia 930: Skikkelig toppmodell i fornuftig størrelse
annonse

Les også