Til hovedinnhold

– Bitcoin er ulovlig

OL-vertslandet er ikke begeistret for den virtuelle valutaen.

Lightboxx/Shutterstock.com

Russland dukker opp i nyhetsbildet for tiden mest i kraft av å være vert for vinter-OL, som landet forberedte seg på ved å etablere et svært omfattende overvåkningssystem, men myndighetene har såvisst også andre bekymringer.

Én av dem er den digitale valutaen Bitcoin, viser det seg. Som nyhetsbyrået Reuters melder har russiske myndigheter nylig avklart hvordan landet stiller seg til valutaen, og holdningen er ikke videre positiv.

Regnes som ulovlig

Ifølge en fersk uttalelse fra det russiske justisdepartmentet er Bitcoin nemlig å regne som en «substitutt» for den offisielle rubel-valutaen, og er etter russisk lovgivning dermed å regne som ulovlig.

I uttalelsen slås det også fast at Bitcoin kan brukes til hvitvasking av penger og annen ulovlig virksomhet, og at folk som bruker valutaen «uvitende» kan bli involvert i slik virksomhet.

Derfor vil russerne behandle alle Bitcoin-transaksjoner som «mistenkelige», uten at det nødvendigvis betyr at alle som bruker valutaen automatisk vil bli behandlet som kriminelle.

– En spekulativ valuta

Russland har med dette altså ikke innført noen nye lover mot Bitcoin, men kun referert til eksisterende lovverk. Disse nye signalene om strengere håndhevelse lover imidlertid ikke godt for valutaens fremtid i landet.

I januar var for øvrig også Russlands sentralbank på banen med en negativt ladet uttalelse om at Bitcoin er en høyst spekulativ valuta, og at det er stor risiko for at den vil tape seg i verdi. Dette er jo allerede en kjent sak, da Bitcoin både har hatt kraftige oppturer og kraftige nedturer hittil.

Russland er ikke det eneste landet som er skeptisk til Bitcoin. Som vårt søsternettsted Teknofil rapporterte i desember har myndighetene i Kina gjort det forbudt for finansnæringen å bruke valutaen i transaksjoner.

Narkotikahandel med Bitcoin er nok noe av det russerne frykter: Grunnleggeren av Silk Road risikerer nå livstid i fengsel »

(Kilde: Reuters, via The Verge)

Mer om
annonse