Til hovedinnhold

Har Google funnet Loch Ness-monsteret?

Street View-bilder fra innsjøen vekker oppsikt.

Google.

En av vår tids mest seiglivede myter er den om Loch Ness-monsteret. Nå kan du selv gå på leting etter monsteret, takket være Google Street View. Der finne du nemlig en serie 360-graders bilder fra innsjøen.

Castle Urquhart. Foto: Google

Sjansene er vel små for at du finner «Nessie» i bildene deres, men du får i det minste en virtuell tur gjennom et slående, skotsk landskap. Et av høydepunktene er Castle Urquhart, en slottsruin ved sjøen (som også kan utforskes i detalj i Street View).

Et av bildene viser til og med noe uforklarlig. Det kan være noe som flyter i vannet, eller en gjeng fugler. Men det kan kanskje også være en sjøorm. Kanskje.

Undervannsbilder

Du kan også studere undervannsbilder, og det er kanskje her sjansen er størst for å spore opp det lyssky sjøuhyret.

Det er imidlertid ikke så veldig lett å se noe på bildene. Noe av det som gjør innsjøen så mystisk er nemlig at vannet er så mørkt og grumsete. Det skyldes den høye konsentrasjonen av organisk materiale fra torvmyrene i nærheten. Det er ikke til å komme unna at effekten er litt guffen.

Bilde fra den nye filmen Plesiosaursommer. Foto: Google

Loch Ness har et totalt areal på 56 kvadratkilometer, er 36,2 kilometer lang og på sitt bredeste er den 2,7 kilometer bred. En eventuell dinosaur eller monsterfisk har med andre ord litt boltreplass.

En av grunnene til at det er så vanskelig å motbevise sjøuhyrets eksistens én gang for alle er at den også er ganske dyp. I gjennomsnitt er den 132 meter dyp, og på det dypeste er den 226,96 meter.

Dette er selvsagt langt fra noen rekord-dybde. Norges dypeste innsjø er Hornindalsvatnet, som er 514 meter på sitt dypeste. Seljordsvatn, der noen vil ha det til at det også finnes et monster, er «bare» 153 meter dypt.

Google presenterer prosjektet.

Først sett i middelalderen?

De første referansene til et monster i Loch Ness-området stammer fra den tidlige kristne beretningen om Columba av Iona, skrevet i det syvende århundret etter Kristus.

Her fortelles det at Columba, som var en katolsk misjonær og klostergrunnlegger aktiv på femhundretallet, som ved Guds hjelp reddet en mann fra å drept av et mystisk elvemonster i området nær Loch Ness.

Augustasaurus hagdorni – er det en slik vi har med å gjøre? Foto: Nobu Tamura, CC-BY-SA-3.0

Historien om at et forhistorisk uhyre lot seg stoppe av korsets tegn og en ordre fra Columba høres nok noe usannsynlig ut, selv for den mest ihuga Nessie-fantasten.

Columba skal forøvrig også ha vekket folk fra de døde, tatt kontroll over været og bekjempet andre ville uhyrer, skal vi tro forfatteren Adomnán.

Andre varianter av historien om Columbas møte med Nessie er imidlertid ikke like voldsomme.Det skal sies at fabeldyr og mirakler ikke var direkte uvanlig kost i datidens sagn, uten at man vanligvis fester særlig stor lit til dem.

Siden den tid skal det fra tid til annen ha vært folk som har sett noe muffens i området.

Nessie?

Moroa startet i 1933

Det berømte bildet. Foto: Robert Kenneth Wilson (usikkert)

Verden stiftet først bekjentskap med det påståtte sjøuhyret i Loch Ness i 1933, da ekteparet Spicer, som kjørte på en vei i nærheten av innsjøen, hevdet å ha sett et gigantisk dyr krysse veien foran dem.

Samme år dukket det opp et bilde som kan ha vist sjøuhyret, og året etter kom det mest kjente bildet av dem alle, som du kan se til høyre.

Dette bildet ble visstnok tatt av legen Robert Kenneth Wilson, og viser det som ser litt ut som en forhistorisk plesiosaur, eller svaneøgle som den heter på norsk.

I dag er det imidlertid bred enighet om at objektet på bildet er menneskeskapt, og at det var en del av en hevnaksjon mot avisen The Daily Mail.

Siden den tid har vi fått en rekke bilder, videoer og sonar-treff av det som skal være monsteret, men ingen av dem har overbevist.

Man hevder til og med å ha funnet satelittbilder av monsteret på Apple Maps.

(Kilde: cnet)

annonse