Dette blir de fem verste datafellene neste år

Og ingen av dem er tradisjonelle datavirus.

Nordmenn er mest redd for datavirus, men rammes oftere på andre måter, viser en fersk rapport som Norsk senter for informasjonssikring (NorSIS) legger frem neste uke.

Her svarer over halvparten av oss at vi er mest redd for å få virus på datamaskinen vår, mens bare én av tre frykter å bli fralurt sensitiv informasjon.

Det får administrerende direktør i NorsSIS, Peggy Heie, til å reagere:

– I 2018 er det ikke i samme grad som tidligere tradisjonelle datavirus som utgjør den største trusselen. De aller fleste har en oppdatert PC som tar seg av dette. Nå er det menneskene bak som i økende grad er angrepsmålet, forklarer Heie, og viser til at fokus har flyttet seg fra maskin over til person.

Peggy Heie, administrerende direktør i NorSIS, peker på at nordmenn bekymrer seg for feil type digitale trusler. Bilde: Jan Tore Verstad

Fra maskinen til personene bak skjermen

– Truslene i 2018 handler vel så mye om sosial manipulasjon. Kriminelle blir stadig flinkere til å lure ofrene til å utføre handlinger via en e-post, en falsk nettside eller en telefonsamtale.

Samtidig som NorSIS-rapporten slår fast at minst 170 000 voksne nordmenn de siste to årene er rammet av ID-tyveri, og flere hundre nordmenn ifølge Økokrim årlig datingsvindles for beløp i hundremillionersklassen, tror Heie vi kommer til å se stadig mer kreative metoder fra svindlerne fremover.

Derfor peker NorSIS nå ut de fem truslene nordmenn må se opp for neste år, med tips til hva du bør gjøre dersom du allerede har gått på limpinnen.

De 5 viktigste truslene du må passe deg for

1. Datingsvindel

Her utgir angriper, som gjerne er fra utlandet, seg for å være en respektabel og ærlig borger mens han bygger en falsk kjærlighetsrelasjon til deg og senere ber om penger.

Tenk på dette: Vær forsiktig, spesielt ved spørsmål om penger og når det insisteres på å flytte kontakten over på mer private plattformer. Er man utsatt for datingsvindel er det viktig å stoppe utbetalingene, politianmelde forholdet og kontakte banken.

2. Identitetstyveri

Om du utsettes for tyveri av informasjon som gjør det mulig for andre å misbruke identiteten din ved å utgi seg for å være deg, har du blitt identitetssvindlet. Det er også vanlig at en kriminell bruker en annen persons reelle eller fiktive e-postadresse, bostedsadresse, telefonnummer eller personnummer for å kjøpe varer på internett.

Tenk på dette: Ha best mulig grunnleggende sikkerhet for å beskytte sensitive data, og tenk deg nøye om før du gir fra deg persondata.

3. Krenkelser

Trakassering består ofte av digital mobbing, mens overgrep er særlig knyttet til seksuelle handlinger framtvunget over nett.

Tenk på dette: Barn og ungdom er særlig utsatt og bær være svært forsiktige ved kontakt med ukjente på nett. Det er viktig å søke hjelp om man blir utsatt for trakassering, samt å anmelde overgrep.

4. Utpressing

Her samler vinningskriminelle eller overgripere sensitivt materiale om en person, som intime bilder, som senere blir brukt som et pressmiddel til å kreve penger, nakenbilder eller andre ytelser.

Tenk på dette: Det er viktig å spørre seg selv om hvilke motiver folk kan ha for å ta kontakt på nett. Om man blir utsatt for personutpressing er det viktig å søke hjelp og snakke med noen. Utpressing er en kriminell handling og bør anmeldes til politiet. Det er viktig å sikre brukerkontoer på nett, noe som kan gjøres ved å bruke sikre og unike passord og ta i bruk totrinns bekreftelse på alle tjenester hvor det er mulig.

5. Løsepengevirus

Kriminelle som forsøker å presse private og virksomheter til å betale løsepenger etter først å ha gjort filer utilgjengelig, for eksempel gjennom å ha fått ansatte til å åpne en e-post med virus som krypterer dataene dine, med trussel om å offentliggjøre eller ødelegge data.

Noen løsepengevirus er ekstra utspekulerte: Denne varianten låser opp filene dine dersom du sender viruset videre til vennene dine »

Tenk på dette: Ha gode forebyggende rutinerfor sikkerhetskopiering og testing av denne. De kriminelle mister da sitt pressmiddel. Brukere med bevissthet om falske eposter med skadelige lenker og vedlegg kan hindre infisering av viruset. Oppdatert operativsystem og programvare inkludert antivirus kan i noen tilfeller også stoppe skadevaren.

Roper varsko:
Norsk ungdom er sinker på digital sikkerhet »

(Kilde: NorSIS)

Les også
Roper varsko: Norsk ungdom er sinker på digital sikkerhet
Les også
Forskere: – Det er ikke et løsepengevirus, det er et «utslettelsesvirus»
Les også
Løsepengevirus på ferde i Norge – Telenor advarer
Les også
Kobler du deg ofte opp på WiFi-nettet på en kafé eller pub? Det kan være farligere enn du tror
annonse