Til hovedinnhold

Den første 3D-skrevne medisinen er nå godkjent av myndigheter

Kan bety begynnelsen på en revolusjon innen medisin.

3D-skriverteknologien har for alvor begynt å gjøre seg gjeldende i samfunnet, og sakte med sikkert beveger teknologien seg inn på nye områder. Medisin er intet unntak, og nå meldes det om en historisk begivenhet som kan gi 3D-skriverne en viktig plass på det medisinske felt.

Et amerikansk legemiddelselskap ved navn Aprecia Pharmaceuticals melder melder nemlig i en pressemelding at reguleringsorganet (Food and Drug Administration) nå har godkjent det første 3D-skrevne legemiddelet.

Binder sammen pulver med vannløseslig stoff

Legemiddelet det er snakk om heter «Spritam», og er rettet mot behandling av først og fremst epileptiske anfall hos barn og voksne.

Spritam kommer som piller, som altså har den spesielle egenskapen at de er laget ved hjelp av 3D-skriverteknologi, nærmere bestemt en særegen utgave av teknologien som opprinnelig ble utviklet ved det kjente universitetet MIT allerede for flere år siden

Denne teknologien kalles «3DP», som Aprecia Pharmaceuticals har kombinert med et egenutviklet konsept kalt «ZipDose». Teknikken innebærer å produsere piller ved å legge lag av «dråper» som består av en vannløselig substans, og som inneholder selve medisinen i pulverform.

Muliggjør tilpassede piller

Disse dråpene kan plasseres på bestemte steder i lagene, og binder seg sammen med pulveret i andre dråper. Løsningen gjør det mulig å lage svært porøse og vannløselige piller som kan fylles med langt høyere doser enn i konvensjonelle piller.

Teknologien innebærer også at man kan lage piller med en dosering som er individuelt tilpasset hver enkelt pasient, og man kan sågar også kan lage piller med flere ulike medisiner, slik at man slipper å ta en rekke forskjellige piller.

Den nylig godkjente Spritam-pillen skal visstnok lanseres på det amerikanske markedet i løpet av det første kvartalet neste år. Aprecia Pharmaceuticals planlegger også å lage flere 3D-skrevne piller i fremtiden. Mer informasjon om teknikken kan du lese på selskapets hjemmeside.

3D-skrivere kan brukes til så mangt: Dette er verdens første 3D-skrevne superbil »

(Via Extremetech)

Les også
Dette er verdens første 3D-skrevne bil - og neste år kan du kjøpe den
Les også
Snart kan du 3D-skrive en perfekt skosåle i butikken
Les også
Denne digre konstruksjonen er en 3D-skriver
Les også
Kreftpasient fikk verdens første 3D-skrevne ribbein
Les også
Denne 3D-skriveren kan skrive med 10 materialer samtidig – og er «billig»
Les også
Snart kommer de 3D-skrevne missilene
Les også
Dette er verdens første «3D-skrevne» superbil
annonse