Til hovedinnhold

Facebook har testet dronen som skal gi Internett til hele verden

Se videoen av kjempedronen som sender Internett-signaler med flere titalls Gbit/s.

Flere IT-aktører har satt seg fore å finne måter å koble resten av verden på Internett, og allerede for flere år siden kom det frem at Facebook har satset på droner for å løse den store oppgaven. Nå har selskapet kommet et stort skritt videre i denne satsingen.

I en pressemelding opplyser Facebook at de nå har gjennomført en viktig test av Internett-dronen, som har fått navnet Aquila. Testen skal ha vært en stor suksess.

Flere titalls Gbit/s

Facebook har utført tester tidligere, men dette er første gangen at selskapet har sendt opp en fullskala-utgave av dronen, altså den versjonen som faktisk skal brukes i Facebooks planer om å koble verden på nettet.

Dronen har et vingespenn på 30 meter og bruker lasere til å sende Internett-signaler til bakken.

Aquila er ganske store saker og har omtrent det samme vingespennet som på et Boeing 737, det vil si rundt 30 meter. Meningen er at dronen skal kretse rundt i sirkler med en diameter på rett i underkant av 100 kilometer og sende signaler ned til bakkestasjoner ved hjelp av lasere.

Laserne fokuserer signalene i smale stråler akkurat der man vi ha dem, og skal ifølge et nylig publisert faktadokument takle en overføringshastighet på flere titalls gigabit per sekund.

Høytflyvende og soldrevne

Ellers skal dronene kjøre i en høyde på mellom 60 000 og 90 000 fot, det vil si mellom circa 18 000 og 27 000 meter, høyere enn kommersiell lufttrafikk. Energien kommer fra solpaneler som lagrer energien i batterier, slik at dronen kan kjøre hele døgnet.

Til tross for størrelsen skal Aquila ifølge Facebook veie cirka en tredjedel så mye som en elbil, mye takket være utstrakt bruk av karbonfiber, og skal være i stand til å fly i opptil 90 dager av gangen i flåter med andre droner. Akkurat når vi faktisk får se dronene i aksjon er ennå uvisst.

Under kan du en video av den ferske testflygningen av dronen.

Her er noen droner av det litt mindre avanserte slaget: Se de hjemmesnekrede dronene i aksjon »

annonse