Til hovedinnhold

iPhone takler norsk vinter dårligst

Se hvilke mobiltelefoner du kan bruke i førti minus.

Mange av de mest populære mobiltelefonene på markedet slutter å fungere i det som er helt normale, norske vintertemperaturer. Det viser en undersøkelse gjort av det finske magasinet MicroPC, som Testfakta.se viser til.

I undersøkelsen ble de mest populære mobiltelefonene på markedet testet ved gradvis lavere temperaturer, helt til telefonene sluttet å fungere. Testen ble gjort i Finlands Tekniske Forskningssenter såkalte "vær-rom".

iPhone 4S ikke godkjent for temperaturer under null

Man skulle tro moderne mobiltelefoner som selges på nordlige breddegrader burde tåle en normal, norsk vinter. Men ifølge Apples egne opplysninger er ikke iPhone 4S godkjent for bruk i temperaturer under 0 grader, og Apple har tidligere nektet norske iPhone-kunder reparasjon av ødelagte mobiltelefoner på grunn av bruk i minusgrader. HTC og Nokia har ingen retningslinjer for hvor lave temperaturer telefonene skal fungere i, mens Samsung garanterer at deres telefoner skal fungere helt ned til -20 grader.

Testingen startet ved 0 grader for alle telefoner. Allerede ved -5 grader begynte iPhone 4S og Nokia N9 å rapportere om problemer på SIM-kort og batteri. Ved -10 grader fikk alle telefoner med LCD-skjerm problemer, mens iPhone 4S helt sluttet å fungere.

Samsungs skjerm tåler kulden best

Den smarttelefonen som klarte seg best i testen var Samsung Galaxy S II, som holdt det gående helt ned til -35 grader. Denne telefonen har AMOLED-skjerm, en skjermteknologi som åpenbart tåler mer kulde enn LCD-skjermene. LCD-skjermene har nemlig flytende krystaller, som fungerer dårlig i kulde.

Det var imidlertid de gamle Nokia-modellene C1-01 og E65 som klarte seg aller best. Disse kan du bruke helt ned til -40 grader, viser testen. Også Samsungs nye tøffingmobil Samsung Galaxy Xcover gjorde det bra, og fungerte ned til -35 grader.

En annen komponent i mobiltelefonen som takler kulden dårlig, er batteriet. De kjemiske prosessene i batteriet foregår stadig langsommere, jo lavere temperaturen blir.

Mobilen.no testet før jul seks robuste mobiltelefoner som skulle tåle både kulde, vann og hardhendt behandling. Du kan lese resultatet av testen her.

Lurer du på hvordan du unngår at mobilen din tar kvelden i vinterkulda? Da bør du lese Amobils vinterguide for mobilbrukere; Slik tar du vare på mobilen i kulda

(Kilde: MicroPC og Testfakta.se)

annonse