Gir deg det beste fra SSD-ene og harddiskene

Seagate har sluppet nye hybriddisker.

Seagate har nå lansert fire nye hybriddisker, som bygger på Momentus XT-serien vi kjenner fra før.

De nye modellene bærer navnet «SSHD»(Solid State Hybride Drives), og er i korte trekk en harddisk kombinert med en liten SSD, i én og samme forpakning. På den måten får du kapasiteten til en harddisk, samtidig som du får nyte den ekstra ytelsen en SSD kan tilby, til en pris som ikke er stort høyere enn hva en vanlig harddisk koster.

To serier

Lanseringen kommer kort tid etter at Seagate selv annonserte at det er over og ut for de raske harddiskene for bærbare PC-er.

De fire modellene er delt inn i to serier – Laptop SSHD og Desktop SSHD. Som navnet tilsier er de rettet mot henholdsvis bærbare PC-er og stasjonære maskiner. Rent fysisk skilles de to seriene ved at bærbar-modellene måler 2,5 tommer, mens de andre modellene er 3,5 tommer.

Laptop SSHD får du i to varianter. Den ene byr på 500 GB og er bare 7 millimeter tykk, mens den andre har 1000 GB innabords og er 9,5 millimeter tykk. Begge har en rotasjonshastighet på 5400 RPM.

De to Desktop SSHD-modellene har en rotasjonshastighet på 7200 RPM. De skilles ved at den ene byr på en lagringskapasitet på 1 TB, mens den andre har 2 TB.

Liten SSD-bit

Samtlige av modellene har en liten SSD integrert, i form av 8 GB med MLC-minne. Dette oppfører seg hovedsaklig som en mellomlagringsstasjon for leseoperasjoner, men skal til tider også kunne mellomlagre litt av skriveoppgavene.

I denne lille SSD-delen vil hybriden selv dumpe filer du bruker ofte. På den måten vil de mest populære filene ligge tilgjengelig på SSD-minnet som har høy ytelse, og dumpes tilbake til harddisken når du ikke lenger bruker de så ofte.

8 GB er i denne sammenhengen relativt lite, spesielt for modellen med en total kapasitet på 2 TB. Det vil imidlertid holde til mye, om ikke alt.

Seagate har ikke oppgitt noen konkrete ytelsestall for de nye modellene, men hevder i pressemeldingen at SSHD-modellene skal være «opptil fem ganger raskere enn en vanlig 5400 RPM-harddisk».

Kommer i mars

De to bærbar-modellene vil komme til Norge en gang i løpet av mars, mens modellene bereget for stasjonære maskiner er ventet på markedet i april.

Laptop SSHD med 500 GB har fått en anbefalt utsalgspris på 649 kroner, mens 1 TB-modellen vil koste 999 kroner. Desktop-modellene har vi ikke fått norske proiser på, mens i USA er de satt til 99 USD for 1 TB og 149 US for 2 TB. Av erfaring kan dette bety at de vil koste rundt 1000 kroner modellen på 1 TB og 1300 kroner for modellen på 2 TB.

En ren SSD har flere fordeler over vanlige harddisker:
Du bør ha lyst på en SSD – vi forklarer deg hvorfor »

(Kilde: Pressemelding, Anandtech)

Les også
Dette er verdens tynneste harddisk på 2 TB
Les også
Seagate lanserer lynrask hybriddisk
Les også
Nå kommer Seagates første SSD for forbrukere
Les også
Skal slutte å lage raske harddisker
Les også
HGST fordobler harddiskplassen med ny teknologi
Les også
Her er Seagates nye gromdisk
Les også
USB blir dobbelt så raskt
annonse