Tek.no

Nyhet

Skriv tekstmeldinger med ett tastetrykk!

Espen Irwing Swang
7 Sept 2007 14:16

Selskapet bak T9, Tegic, ble nylig kjøpt opp av Nuance, et selskap som har jobbet lenge med programmer som gjør tale om til tekst på datamaskiner. Oppkjøpet er en del av satsingen på et talesystem for mobiltelefoner. Om ikke lenge kan vi surfe nettet, finne kontakter, lete opp musikkfiler og mye mer – bare ved hjelp av stemmen. 
Les også:Slik blir fremtidens ordliste 
Jødedo, homosepe og hagerunk 
Fakta om T9

Klar for nedlasting

Det første programmet for mobiltelefoner heter Voice Mode, og finnes så langt bare i en engelskspråklig versjon, forteller Philippe Jeanrenaud i Nuance til Mobilen.no. – Med tale til tekst blir det mye enklere å skrive e-post, notater eller tekstmeldinger på mobilen, forteller han. – T9 utfyller taleteksting på en god måte, blant annet fordi det gjør det mulig å bruke tekst i situasjoner der tale ikke er hensiktsmessig, for eksempel i støyende omgivelser, eller når meldingen er av privat karakter, legger han til
– Men å legge inn en norsk ordbok er ikke så krevende – langt mer krevende er det å legge inn talegjenkjenning. Betyr ikke det at vi må vente lenge før det kommer en versjon for et språk som er så lite brukt som norsk?
– Jeg vet ikke hvor norsk står, men det er klart at det er en stor jobb å samle inn taleeksempler og analysere dette materialet, svarer Jeanrenaud. Men i løpet av neste år kommer vi med ti ulike språk, sier han.
Dermed vil det nok gå ennå noen år før det blir vanlig å legge inn tekstmeldinger via tale her til lands.

T9

Med Tegic på laget er det fristende å spørre om det ikke er mulig å gjøre en mobilversjon der du bare trenger de ni tallordene for å kunne snakke inn en tekstmelding. – Det er selvsagt mulig, men det ville nok vært enklere for folk om de rett og slett kunne stave ordene ved hjelp av bokstaver. Vi tror ikke noen er interessert i å stave lange meldinger, sier Jeanrenaud.

Tegic har også jobbet med nye modeller for brukergrensesnitt, men gruppen som jobber med dette ble ikke med i oppkjøpet. – T9 vil gjøre taleteknologien til Nuance mye mer nøyaktig, sier William Clement, som ble med på lasset da Nuance kjøpte Tegic. 

Raskere søk

I tillegg til å gjøre tekstmeldinger enklere vil Nuance også benytte et annet Tegic-produkt – Discovery. Dette er en slags søkemotor som integreres i telefonens brukergrensesnitt. Taster du for eksempel en T, så vil du få opp alle applikasjoner, kontakter, avtaler og filer som begynner med denne bokstaven. Tast en bokstav til, og listen kortes ned. Slik finner du raskt innholdet du er ute etter, forteller Clement. 

De første mobilene med innbygget tale til tekst kommer på markedet i USA neste år. Men du kan allerede nå laste ned og kjøre programmet på en Symbian-mobil med S60 (3. utgave).

annonse