Tek.no

Nyhet

Hemmeligheten bak dette bildet er avslørt

Gammelt radiointervju med Robert Capa er funnet. 

Robert Capa/International Center of Photography/Magnum Photos, All Rights Reserved
5 Nov 2013 06:07

Alle hobbyfotografer med respekt for seg selv har hørt om Robert Capa. Den myteomspunnende fotografen er kanskje mest kjent for sine krigsfotografier, samt det at han grunnla bildebyrået Magnum sammen med fotografene Henri Cartier-Bresson, David Seymour og George Rodger i 1947.

Capa er også godt kjent for sin læresetning om at hvis bildene ikke er gode nok, står man for langt unna. Denne læresetningen får en ekstra dimensjon når man tenker på Capa selv døde av skadene han pådro seg da han tråkket på en landmine i Vietnam i 1954.

Les også: GUIDE: 10 ting du kan lære av kjente fotografer

Bilde av Robert Capa fra den spanske borgerkrigen i 1937.Foto: Gerda Taro, Wikipedia

En myteomspunnet fotograf

Robert Capa het opprinnelig Endre Ernő Friedmann, men tok navnet Robert Capa fordi han mente at det hørtes mer amerikansk ut. Han regnet med at et amerikansk navn som var enkelt å uttale ville gjøre det enklere for han å få fotogoppdrag.

Capa ble virkelig kjent som fotograf etter at han fotograferte den spanske borgerkrigen i 1936, hvor han tok bildet Death of a loyalist militiaman som viser en spansk soldat i det øyeblikket han blir skutt og dør.

Death of a Loyalist Militiaman, Córdoba front, Spain, September 1936.Foto: Robert Capa/International Center of Photography/Magnum Photos, All Rights Reserved

Bildet regnes som et av verdens mest kjente krigsfotografier, men har gjennom årene vært gjenstand for kraftig kritikk. Flere ulike kilder har hevdet at bildet er konstruert, og at soldaten ikke ble skutt slik bildet viser.

I 2009 ble en av Capas kofferter med negativer fra borgerkrigen funnet, og man håpet å finne igjen originalnegativet til det kjente krigsbildet for å se om man kunne finne svar på gåten. Dessverre var ikke akkurat dette negativet blant de som ble funnet, og gåten har frem til nå fortsatt vært et mysterium.

Les også: REFLEKSJON: Se Capas tapte bilder

Ga svaret på radio allerede i 1947

Nylig ble det funnet et gammelt radiointervju av Robert Capa fra 1947. Under intervjuet forklarer Capa selv opphavet til bildet, og hva som faktisk skjedde da han tok sitt aller mest kjente fotografi.

I intervjuet forklare han at han var sammen med en rekke spanske soldater i en skyttegrav. Soldatene prøvde gjentatte ganger å storme en maskingeværpost et stykke unna, uten å lykkes.

Tre, fire ganger ble soldatene drevet tilbake til skyttergraven og Capa bestemte seg for å holde kameraet opp over hodet neste gang de skulle gjøre et fremstøt.

Uten å se hva han faktisk tok bilde av trykket han inn utløserknappen i dét soldatene stormet ut av skyttergraven. Det var først da han kom hjem og fremkalte negativene at han forsto at han ved en tilfeldighet hadde trykket på utløserknappen akkurat i det en soldat blir skutt.

Intervjuet ble funnet ved en tilfeldighet av kuratoren ved det internasjonale fotosenteret i New York, og har blitt frigitt i forbindelse med at det var 100 år siden Capas fødsel 22. oktober 2013.

Om du vil høre intervjuet med Capa ligger det tilgjengelig her.

Les også: GUIDE: De savnede negativene

Kilder:
www.nytimes.com
www.dpreview.com

Les også
Her kjemper fotografen for å redde historisk bildearkiv
Les også
Fant fotografens siste bilder
Les også
Fransk avis protesterte til støtte for pressefotografene
Les også
3 Leica-kamera: 26,4 millioner kroner
annonse

Les også