Til hovedinnhold

Finn trådløse nett til mobilen

Stadig flere mobiltelefoner kommer med wifi og flere og flere bruker mobilen til å surfe på nettet. Da er det greit å vite hvor du kan gå for å finne trådløse nett der du er i ferien.
Det finnes en del  internasjonale nettsider som skal gi deg oversikt over dette, men de er sjelden gode når det gjelder oversikt over trådløse nett i Norge. Skal du på ferie til utlandet i sommer, kan du imidlertid kanskje ha glede av oversikten på nettsider som hotspotr.com og free-hotspot.com.
Nettsiden Wefi.com lar deg også søke på trådløse nett der du er, i tillegg til at de har en gratis programvare til mobiltelefon som skal gjøre det enklere å finne gode trådløse nett. Programvaren er imidlertid foreløpig bare tilgjengelig til Windows Mobile og Nokia-telefoner.
Ellers er det etterhvert noen norske byer som tilbyr trådløse soner i sentrum, dette skal for eksempel fungere fint i Stavanger. Her må du bare sende en melding for å få tilsendt passord, så kan du surfe i vei i sentrum. Flere norske byer har også snakket om å komme med tilsvarende løsninger, uten at denne utviklingen har gått i noe særlig høyt tempo.
Trådløse Trondheim har også vært på lufta i noen år.Dette er gratis for studenter fra grunnskole til NTNU, samt for ansatte i kommune og fylkeskommune. Andre kan kjøpe seg 12timers tilgang.

Norsk oversikt
Er du på jakt etter gratis trådløst nett i Norge, bør du også ta en titt på denne Wiki-oversikten. Her er det lister over gratis offentlige trådløse nett rundt om i Norge. Her kan du selv gå inn og legge til nye steder eller kommentere kvaliteten på trådløse nettt andre har lagt til.
Når du er på ferie i en ny by, trenger du ikke lenger å gå på internettcafé for å finne deg et nett å koble deg til. Noen knep er å oppsøke universiteter, høgskoler eller andre læresteder, bibliotek, og ikke minst caféer og restauranter.

Enkelte kjederestauranter har dette som en fast service til sine kunder, som Peppez Pizza, Ikea sine restauranter og Burger King.

Buss- og jernbanestasjoner har gjerne også trådløse soner, selv om det her varierer om de er gratis eller ikke. Det samme gjelder for hoteller, som noen ganger har gratis internett til sine gjester, andre ganger har betalingsløsninger for det.

Andre alternativer

I tillegg har mange privatpersoner åpne trådløse nett, selv om de fleste har dette av uvitenhet og ikke fordi de ønsker at andre skal bruke nettene deres. Det er også litt på kanten i forhold til loven å benytte seg av disse, så det beste er kanskje å gå for de åpne nettene som er ment for allmennheten.


Et annet alternativ er selvfølgelig å benytte seg av mobilt bredbånd eller bare surfe med mobilabonnementet ditt i mobilnettet. Det går riktig nok ikke like raskt, men det er i det minste blitt mye rimeligere den siste tiden. Nå har for eksempel mange av operatørene kommet med makspriser per dag for datatrafikk.  
Du kan jo også koble den bærbare pcen til mobilen når du surfer via mobilnettet. Her er hvordan du da kan bruke mobilen som modem når du skal på nett.

Mot betaling
Synes du det er greit å betale litt for å bruke trådløse nett, tilbyr for eksempel Telenor en rekke trådløse soner mot betaling til sine kunder. Disse finner du for eksempel på flyplasser, hoteller, båthavner, togstasjoner og lignende. Det finnes over 400 slike soner i Norge, mens du som Telenor-kunde kan benytte deg av 38 000 soner i utlandet.

Prisen er 1,25 kroner per minutt og maks 150 kroner per dag i Norge og Skandinavia. Er du mye ute og reiser, er det en makspris på 900 kroner i måneden. I resten av verdenkoster det 2 kroner per minutt og maksimalt 3000 kroner i måneden.

Jo flere gratis trådløse nett som dukker opp der ute, jo mindre blir imidlertid behovet for tjenester som Telenors trådløse sone. Forhåpentligvis går det mot flere trådløse byer, Google har for eksempel sørget for gratis internett til hele San Fransisco by. Kanskje vil markedskreftene snart gioss noe tilsvarende i hele verden.

Mer om
annonse