Nyhet

Microsofts nye hologram nærmer seg Star Wars

Vermeer er et interaktivt 360-hologram.

Hologrammer blir utviklet som aldri før, og teknologien tar stadig nye steg inn i fremtiden. Resultatet likner mer og mer på det som har blitt udødeliggjort gjennom de velkjente Star Wars-filmene.

Siste tilskudd i denne spennende utviklingen stammer fra Microsoft Research, med et prosjekt de kaller Vermeer. Vermeer er et hologram man ikke bare kan berøre, men som også frir seg fra å være bak glass – som har vært den vanligste formen for hologrammer vi har sett hittil.

Leketøy av speil

Vermeer er basert på et leketøy for optiske illusjoner ved navn miraskop – som kan gjøre små objekter om til "hologram" som later til å flyte i åpent rom.

Et miraskop består av to parabolspeil som er plassert sammen med et hull i det øverste speilet. Det man plasserer på innsiden vil deretter se ut som at det svever over hullet, takket være måten lyset blir reflektert på inne i miraskopet.

Miraskoper virker vanligvis bare med små og stillestående objekter, men Microsoft Research har plassert en projektor og en lysspreder på innsiden som kan vise rundt 3000 bilder i sekundet. Dette resulterer i en 3D-lysfigur som man kan se fra 192 ulike vinkler med en projisering på 15 bilder i sekundet.

Man trenger verken en egen projeksjonsbeholder eller briller for å se hologrammet.

Ta på hologrammet

I tillegg til alt dette kan man også ta på selve hologrammet og samhandle med det. Miraskoper er i bunn og grunn bare speil som kan virke begge veier. Hvis man plasserer et ekte objekt på innsiden, vil miraskopet vise et virtuelt objekt på utsiden. Samtidig kan man plassere et ekte objekt på utsiden som skaper en virtuell projeksjon av objektet på innsiden av miraskopet.

Microsoft har dratt nytte av dette, og ved å ta i bruk et IR-fokuseringslys og et sporingskamera på innsiden av miraskopet, kan de for eksempel spore det virtuelle bildet av en hånd som samhandler med det virtuelle bildet til et objekt på innsiden.

Se en forklarende video av Vermeer på YouTube:

(Kilde: Microsoft Research)

Les også
Microsoft jobber med hologram-funksjon til Skype
Les også
Se PC-en der du kan ta og dra i alt innholdet
Les også
Er dette fremtidens telefonsamtale?
Les også
Er dette fremtidens dataskjerm?
Les også
Microsoft viser interaktivt hologram
Les også
Holder holografisk motevisning
Les også
Brillefritt hologramsystem i 3D
Les også
Utvikler hologram-TV
annonse