Til hovedinnhold

Mistenker produsenter for kartellvirksomhet

EU viser ingen nåde mot produsenter av optiske enheter.

4511792/Istockphoto

Tretten produsenter av optiske enheter er under etterforskning av EU. De mistenkes for å ha drevet kartellvirksomhet innen markedet for optiske CD- og DVD-enheter. De ikke-navngitte selskapene skal ha samarbeidet om å drive prisene opp.

EU viser ingen nåde ovenfor selskaper som på en eller annen påvirker konkurransen i markedet, noe både Microsoft og Intel smertefullt har fått erfare.

En av de mest alvorlige

I EUs «antitrust»-regler er det klart spesifisert at ingen aktører som selger produkter innenfor EUs økonomiske sektor skal samarbeide for å påvirke konkurransen, eller misbruke en eventuelt dominerende posisjon.

EU-kommisjonen mistenker at de tretten aktørene har koordinert budrunder mot OEM-leverandører av stasjonære og bærbare maskiner, samt servere.

– Kommisjonens foreløpige oppfattning er at selskapene har rigget budrunder i minst fem år. Det er et av de mest alvorlige bruddene på EUs antitrust-regler, skriver kommisjonen i en pressemelding.

En bransje som sliter

At tretten aktører har gått sammen om prisfiksing, og en eventuell dom fra EU, kan være et kraftig slag for en bransje som allerede sliter. Optiske enheter er ikke dyre i utgangspunktet, og marginene er små.

Med introduksjonen av ekstra tynne bærbare datamaskiner og nettbrett er det langt færre maskiner som tar slike i bruk. Digital distribusjon av filmer og musikk har for lengst passert det fysiske formatet. Samtidig blir bare mer og mer programvare distribuert via Internett, inkludert Apples nyeste operativsystem – som fås kjøpt i fysisk format.

Flere og flere velger også å ta i bruk nettsky-tjenester, som SkyDrive, Google Disk og Dropbox, for å ta backup av familiealbum og andre viktige filer.

Brudd på EUs antitrust-regler kan gi selskaper en bot på opp mot 10 prosent av den totale omsetningen på verdensbasis.

(Kilde: EU)

annonse