Til hovedinnhold

Ukens retro: Fortidens Ipad

Det er ikke lenge siden Apple, frontet av CEO Steve Jobs, lanserte Ipad med brask og bram. Det har endelig blitt klart at enheten kommer til Norge innen få måneder, men Ipad er ikke den første "Pad"-en Apple har lansert.

I august 1993 viste John Sculley, Apples daværende CEO, frem en Messagepad. Enheten ble i ettertid har blitt kalt OMP (Original Newton Messagepad).

Padden kjørte på en 20 MHz prosessor av typen ARM 610, hadde 4 MB lagringsplass for operativsystemet og 640 kB arbeidsminne.

Den originale Messagepad ble drevet av 4 vanlige AAA-batterier, for eksempel av typen NiCd - altså oppladbare.

Skjermen hadde en oppløsning på 336 x 240 piksler med 16 forskjellige gråtoner, og var trykkfølsom. Her snakker vi om en resistiv trykkskjerm, og ikke dagens kapasitive trykkskjermteknologi.

Operativsystemet Newton

Apples Messagepad kjørte operativsystemet Newton, som i størst grad imponerte ved hjelp av en innebygget håndskriftsgjenkjenning. Dette var den første kommersielle enheten som kunne gjenkjenne vanlig håndskrift, slik at budskapet kunne sendes videre på e-post.

Newton stilte med e-poststøtte, notatfunksjon og kalender. Du kunne også koble Messagepad til PC-en eller Mac-en din for å synkronisere, overføre filer eller administrere Messagepad. Dette skjedde ved hjelp av en serial-kabel, siden USB ikke var vanlig før på slutten av 90-tallet. En innebygget infrarød port var også en tilkoblingsløsning for de som ikke var så glad i ledninger.

Serial-utgangen i Newton kunne også brukes som utgang til en skriver ved hjelp av en medfølgende overgang fra serial- til parallellport. I tillegg støttet enheten PCMCIA-kort, for eksempel i form av minneenheter eller modem. Noen Newton-brukere har til og med skrevet drivere for Wi-Fi-kort av PCMCIA-typen.

Med Newton kunne du også gi fra seg DTMF-toner, slik at du kunne holde en telefon mot padden mens den spilte på de riktige tonene for å ringe det nummeret du på forhånd tastet inn på Newton. Kanskje ikke spesielt nyttig, men morsom funksjon som også eksisterte på enkelte kalkulatorer på nittitallet.

Mange etterfølgere

Etter den originale Messagepad kom det mange etterfølgere. Apple Messagepad 100 som kom i mars 1994 er kanskje den mest kjente, og da gikk også forgjengeren ut av produksjon. Samtidig kom Messagepad 110, som hadde 4 AA batterier i stedet for AAA-batterier, og dermed hadde bedre batterikapasitet. I tillegg hadde den 1 MB arbeidsminne i stedet for 640 kB.

Det hele fortsatte med Messagepad 120 og 130, og til slutt Messagepad 2000 og 2100 i 1997. De to sistnevnte hadde en Strong-ARM-prosessor på hele 162 MHz, og den siste av dem kom med hele 4 MB arbeidsminne mens begge stilte med 4 MB flashminne i tillegg. Skjermen hadde en oppløsning på 480 x 320 piksler, fortsatt med 16 gråtoner.

I stedet for en PCMCIA-port hadde Messagepad 2000 og 2100 to PCMCIA-porter.

Konkurrent til IBM Simon

Vi skrev om IBM Simon for et par uker siden, som var verdens første trykkskjermmobil og regnes som verdens første smarttelefon. Denne telefonen hadde mye av de samme egenskaper som Apples Messagepad-enheter, men i tillegg telefonfunksjonalitet.

Les om IBM Simon »

annonse