Til hovedinnhold

Harddiskene kan bli dyrere i høst

Kinesiske myndigheter putter kjepper i harddiskindustriens hjul.

90-99 prosent av verdens produksjon av sjeldne mineraler foregår i Kina. Nå finnes det forekomster over hele kloden, men grunnet særdeles uheldige, miljømessige konsekvenser er det få andre land som utvinner stoffet. I lang tid gikk prisene stadig nedover, mens andre priser gikk opp.

Hendelser de siste årene kan tyde på at kinesiske myndigheter til slutt gikk lei, og dermed kom restriksjonene på eksport. I juli i fjor reduserte de eksporten med 72 prosent, og ytterligere kutt har ført til en anspent situasjon på markedet.

Dermed gikk det som det måtte gå, prisene fyker i været. Per i dag snakker vi om 30-40 ganger prisen i forhold til tidligere.

Blant stoffene det gjelder er neodymium, som brukes flittig i harddisker. Nå er det ikke mye neodymium som brukes, men siden prisene har økt såpass som de har kan man regne med en økning på fem til ti prosent ut til sluttbruker. Videre vil det, så lenge Kina fortsetter med restriksjonene, kunne komme enda høyere priser på disse mineralene.

Nå koster ikke harddisker så mye for tiden, så den helt store konsekvensen får det neppe, men om man storhandler kan det kanskje være greit å sikre seg allerede nå.

(Kilde: Digitimes, E24)

annonse