Til hovedinnhold

HP kutter opptil 16 000 ekstra stillinger

PC-gigantens nedskjæringer blir betydelig kraftigere enn først antatt.

Hardware.no, Niklas Plikk

Det er nok ingen hemmelighet at den kraftige nedgangen i PC-salg både er vedvarende og ugjenkallelig, og i den forbindelse har mange PC-produsenter sett seg nødt til å gjennomføre til dels smertefulle omstillinger i møtet med en usikker fremtid.

Én av disse er verdens nest største PC-produsent HP, som i 2012 kunngjorde at de ville kvitte seg med hele 29 000 stillinger som et ledd i å «akselerere innovasjon», som selskapet selv kalte det. I fjor høst valset HP inn i vår egen verdensdel med kjøttøksen, da selskapet sparket over 7000 ansatte i Europa.

Kan kutte ytterligere 16 000

Det viser seg at selskapet på ingen måte har tenkt å bremse de omfattende nedskjæringsplanene. Tvert imot kunngjør HP nå en kraftig økning i antallet stillinger som må skjæres bort.

I forbindelse med offentliggjøringen av de seneste kvartalstallene (via New York Times) meldte nemlig HP-sjefen Meg Whitman at selskapet kommer til å kutte mellom 11 000 og 16 000 nye stillinger. Disse kuttene vil da komme i tillegg til det opprinnelige estimatet på rundt 34 000 stillinger.

Årsaken er altså at selskapet ennå ikke øyner en markanet bedring i omsetningen, selv om de siste tallene ikke akkurat var dramatiske. I andre kvartal i år gikk den totale omsetningen til selskapet ned med 1 prosent, fra 27,6 millarder til 27,3 milliarder dollar, sammenlignet med samme kvartal i fjor.

Har «innovative» produkter på gang

Dette var cirka 100 millioner dollar under forventningene, noe som førte til en nedgang i aksjeverdien på 3 prosent. Lyspunktet var imidlertid at overskuddet til selskapet gikk opp fra 1,1 millarder til 1,3 milliarder dollar.

Blant HPs produkter var det kun PC-er som opplevde en oppgang i omsetningen, noe Whitman uttalte til New York Times hadde sin bakgrunn i en «kraftig forsinket oppgradering» av Microsofts operativsystem, med referanse til avslutningen av Windows XP-støtten.

Whitman tror at PC-salget kommer til å fortsette å gå nedover de neste tre årene, og derfor må selskapet altså slanke denne delen av selskapets virksomhet for å omfordele ressurser til mer fremtidsrettede satsingsområder.

Ifølge Whitman har HP i så måte flere «innovative» produkter på gang, men uten å presisere nærmere. Som vi har rapportert tidligere er imidlertid 3D-skrivere blant produktene selskapet ønsker å satse stort på i fortsetningen.

HP har på ingen måte gitt opp PC-markedet: Nå smeller de til med ny hybridmodell »

annonse