Tek.no

Nyhet

Nytt Canon-kamera får over dobbelt så høy oppløsning som 5Ds

Canon jobber med et 120-megapiksel speilreflekskamera.

Canon
9 Sept 2015 15:59

Selv om det ikke nødvendigvis resulterer i et produkt som har en direkte nytteverdi for oss som forbrukere, synes vi jo det er spennende med teknologisk utvikling som kan hinte til hvor ting er på vei. Som for eksempel da vi på mandag kunne melde at Canon har utviklet en APS-H-bildebrikke med hårreisende 250 megapiksler, fem ganger så høy oppløsning som dagens største fullformatskamera, Canon EOS 5Ds. Selv om bildebrikken er liten nok til at den kan brukes i et vanlig speilreflekskamera, har ikke Canon annonsert noen planer om akkurat det. Det har de derimot med denne bildebrikken på 120 megapiksler.

Canon har ikke sagt så mye, men i en pressemelding annonserer kameraprodusenten at de er i ferd med å utvikle et digitalt speilreflekskamera som blir utrustet med denne vanvittige oppløsningen.Canon er sparsommelige med informasjon i pressemeldingen, og vi vet ikke om det er nøyaktig den samme bildebrikken som de utviklet i 2010, eller om det er en videreutviklet utgave. Vi blir ikke overrasket hvis det er det siste, med den raske utviklingen i bildebrikkers evne til å takle høye ISO-verdier; en egenskap som er særs aktuell for en brikke med så høy pikseltetthet.

Her kan du lære mer om megapiksler og bildebrikker, og hvorfor høy pikseltetthet kan være en ulempe (Tek Ekstra) »

Skal kunne gjenskape tredimensjonal tekstur

– De høyoppløselige bildene fra kameraet blir designet for å kunne gjenskape de tredimensjonale teksturene, følelsen og tilstedeværelsen til motivet, og gjøre slik at det føles som virkelig foran seeren, sier Canon ublygt i pressemeldingen.

For oss høres akkurat dette ut som markedsføringsvissvass, men høy oppløsning kan helt klart ha en viss nytteverdi. En slik bildebrikke vil gi fotografer muligheter til å plukke ut små utsnitt av et bilde og fortsatt skrive det ut i stort format. Det vil også bli mulig å lage store bildeutskrifter som er beregnet for veldig liten seeravstand, uten at fotografen må sette sammen flere bilder.

I pressemeldingen annonserer de også at de utvikler et videokamera til selskapets Cinema-serie med en oppløsning på 8K, altså omtrent fire ganger så høy oppløsning som Ultra-HD. Siden det er svært få skjermer som er i stand til å vise en så høy oppløsning, vil kanskje den mer umiddelbare nytteverdien av et slikt videokamera igjen være mulighetene for digital beskjæring. Filmskapere vil kunne spare både tid og penger ved at de kan bruke flere utsnitt fra de ulike kameravinklene, og dermed redusere behovet for å ta flere tagninger for eksempel for få en total, halvtotal og nærbilde.

Her er noe annet som vil gi svært høy oppløsning på videoene dine: Sjekk ut GoPros heftige VR-rigg »

(Kilde: Pressemelding)

Les også
Det er så mange megapiksler at det er latterlig
Les også
Megapiksler og bildebrikker
Les også
Canon EOS M3: Canon har tatt løpefart inn i det speilløse markedet
Les også
Denne gigantskriveren skriver i 2,5D
Les også
Dette er den største Canon-lanseringen du ser på lenge
annonse