Til hovedinnhold

Her er nye OS X El Capitan

Skal gjøre Macen din langt raskere, og kommer med masser av nye funksjoner.

Under årets utviklerkonferanse (WWDC) presenterte Apple som ventet et helt nytt operativsystem for alle med MacBook eller iMac.

Det nye operativsystemet skal bygge videre på fjorårets OSX Yosemite og vil hete OS X El Capitan.

Bedre Safari

Fest nettsider, som f.eks Twitter, for rask tilgang mellom hver gang du lukker nettleseren.

Du kan i El Capitan feste nettsider du jobber med i fanelinjen i Safari. Disse ligger da alltid lett tilgjengelig igjen der du slapp selv etter at nettleseren har blitt lukket.

Annet nytt i Safari er at det blir lettere å se hvilke nettside som spiller lyd og dempe denne ved at et eget ikon kommer til syne i denne fanen.

Mer muntlig Spotlight

Finn raskt ut hvilke nettsider som lager støy og demp spetakkelet med et klikk på fanelinjen.

Spotlight fungerer mer som talesøk i Siri ved at du spør henne om å finne notater, musikk og annet på en mer muntlig måte. «Finn dokumentene jeg jobbet med i juni», eller «Finn musikken jeg brukte til å redigere den siste musikkvideoen min» skal alle være forespørsler Spotlight forstår seg på.

Spotlight blir mer menneskelignende ved at den forstår det naturlige språket vårt bedre.

Spotlight i El Capitan vet mer enn noen sinne forteller Apple. Dermed kan Spotlight i det nye operativsystemet holde deg oppdatert på sportsresultater live,

En annen liten justering Apple gir Spotlight i El Capitan er muligheten til å dra søkevinduet rundt og endre størrelsen dets.

Utnytt skrivebordet bedre

Del skrivebordet i to raskt og enkelt ved å dra vinduer til venstre og høyre skjermkant akkurat som Windows-brukere har kunnet siden 2009.

Endelig får OSX bedre støtte for vindusposisjonering. Nå kan du dra et vindu inntil venstresiden av skrivebordet og klistre det der på halvparten av skjermen.

Like så kan du klistre vinduer på høyresiden, akkurat som mange allerede kjenner fra Windows. Denne funksjonene vil uten tvil hjelpe mange med å utnytte plassen på skrivebordet sitt bedre. To apper kan dessuten dele plassen på skrivebordet mellom seg mens de er i fullskjerm, akkurat som i Windows 8.1.

Notat-appen har fått støtte for flere formateringsvalg, avhukingsbokser og forhåndsvisning av lenker mer mer.

I tillegg får El Capitan en rekke andre nye funksjoner, som muligheten til å pause filoverføringer, mulighten til å skjule menybaren, bedre autoinnfylling av skjema og påminnelser som kan aktiveres når El Capitan oppdager at det er mye trafikk og du må dra tidligere for å rekke møtet du skal til. En helt ny skrifttype introduseres også.

Raskere enn Yosemite

El Capitan skal være det Snow Leopard var for Leopard. En skikkelig optimalisering under panseret som skal gi oss som brukere en langt mer responsiv opplevelse og bedre utnytte maskinen vi allerede har. Jevnt over skal operativsystemet gjøre Macen din opptil 1,4 ganger raskere hevder Apple. Enkle oppgaver som å åpne en PDF-fil skal dessuten være opptil 4 ganger raskere i OSX El Capitan enn i dagens OSX Yosemite.

Apple adapterer programmerings-APIet Metal i nye OSX. Dette gir utviklere mulighet til å utnytte prosessorkraft mye bedre enn i dag. Adobe, som blant annet lager Photoshop og After Effects, forteller at de skal ta i bruk Metal i sin CC-pakke. Metal gjør det mulig å rendre effekter i After Effects opptil 8 ganger raskere enn i dag forteller de.

Kommer til høsten

El Capitan er tilgjengelig for utviklere fra og med i dag. Andre som er interesserte i å prøve det nye operativsystemet på sin MacBook eller iMac kan melde seg på en åpen batatest i løpet av juli. El Capitan lanseres for alle som en gratis oppdatering til Yosemite i høst.

Vi har lastet ned OS X El Capitan og kommer tilbake med en sniktitt.

Få med deg alt Apple lanserte i kveld i vår liveblog »

annonse