Til hovedinnhold

- Steve Jobs operert for kreft

I 2009 fikk Steve Jobs i all hemmelighet foretatt kirurgi for kreft i bukspyttkjertelen på en klinikk i Basel i Sveits, skriver Fortune på sine nettsider.

Kilden i saken er det avdøde styremedlemmet i Apple, Jerome York.

York ga opplysningene i all fortrolighet, men fordi han døde i mars 2010, mener Fortune at de ikke lenger er bundet av fortrolighetsløftet.

York har fortalt at han i 2009 gjorde en intern sak av at styret i Apple ikke ble tilstrekkelig informert om Steve Jobs helsetilstand og behandling av den sådan. I sin søken fant York ut at Steve Jobs fikk behandling ved universitetssykehuset i Basel, hvor det er utviklet meget gode behandlingsmetoder for kreft i bukspyttkjertelen.

Operert før
I 2004 ble Steve Jobs diagnostisert med en sjelden type kreft i bukspyttkjertelen. Kreften var heldigvis av en sjelden type med relativt gode utsikter, og Jobs nektet i begynnelsen å ta imot tradisjonell behandling. Jobs mente på det tidspunkt at han kunne bekjempe kreften med diett og generell god livsførsel.

Det kunne han ikke. Og i ettertid har det kommet fram at han ble operert.

Under tilsvarende omstendigheter som i 2004, var Steve Jobs i 2009 sykemeldt i 6 måneder. Verken han eller Apple vil si noe om hvor han var eller hva som feilet han.

Men for er par år siden begynte ryktene om hans helse igjen å gå, etter at han ble merkbart tynnere.

Levertransplantasjon
Ifølge York fløy Steve Jobs til Basel i begynnelsen av 2009. Det var konstatert spredning av kreften og Jobs sto ovenfor en levertransplantasjon mente legene i USA. Denne løsningen syntes imidlertid ikke Jobs noe om.

De sveitsiske legene hadde utviklet en behandlingsform som kombinerte stråle- og hormonbehandling. Denne behandlingen hadde vist seg å være veldig effektiv på akkurat denne krefttypen.

I april 2009 skrev Wall Street Journal at Steve Jobs hadde gjennomgått en levertransplantasjon på Methodist University Hospital i Memphis.

Historien gjentar seg
Nå er Steve Jobs igjen sykmeldt. Og verken han eller Apple vil opplyse om hvorfor.

I USA har det ført til store diskusjoner rundt lovligheten i at et børsnotert selskap verner om toppsjefens sykdom. Spesielt blir det trukket fram at Steve Jobs er helt sentral i Apple.

Fortune har fått kritikk for å ha lekket denne informasjonen, blant annet fra Columbia Journalism Review. CjR mener opplysningene er gitt i all fortrolighet og at det står ved lag også etter at kilden har avgått med døden.

Les også: Steve Jobs sykmeldt - Apple-aksjen stuper

Ledestjerne
Steve Jobs er viktig fordi han mer enn kanskje noen annen sjef for et så stort selskap er selskapet. Han er også en særs fargerik blomst i et bed av striglede bedriftsledere.

21-åringen Jobs startet Apple sammen med kompisen Steve Wozniak i 1976. I årene som kom, lanserte selskapet en rekke nyvinninger innen dataverdenen, blant annet Macintosh-maskinen.

I 1985 ble han presset ut, og det tok 11 år før han kom tilbake igjen til selskapet, som da var i dyp krise.

Deretter har det vært en nesten sammenhengende opptur, med suksessprodukter som iPod, iTunes, iPhone og iPad.
Les også: Steve Jobs ble erklært død

Mer om
annonse