Til hovedinnhold

Apple under lupen

Populære app-er fra for eksempel musikktjenester og aviser har tidligere vært gratis, men nå vil Apple ha nærmere en tredjedel av kaka.

Kan bli bøtelagt

Selskapet har nylig sendt ut et rundskriv der de krever 30 prosent av omsetningen fra eksterne selskaper som har abonnementtjenester i App Store, Apples egen programvarebutikk.

Konkurransemyndigheter i flere land har sagt at de vil overvåke Apple Computer fremover for å se om de utnytter sin dominerende markedsposisjon ved å ta seg så godt betalt.

Det amerikanske selskapet er under lupen både i EU og USA, skriver business.dk. Ifølge det danske nettstedet kan EU gi bøter på opptil ti prosent av omsetningen ved brudd på konkurransereglene.

Ingen etterforskning

Firmaer blir normalt ansett for å ha en dominerende markedsposisjon ved å inneha 40 prosent av markedet. Tidligere har både Microsoft og Intel fått milliardbøter for å ha misbrukt sin dominerende markedsposisjon.

En talsmann for EU-kommisjonen bekrefter overfor nyhetsbyrået Reuters at EU overvåker abonnementsmarkedet nøye. En annen EU-talsmann sier imidlertid at en etterforskning av Apple foreløpig er lite sannsynlig. Konkurransetilsynet i USA har begynt å se på saken, sier en anonym kilde til New York Times.

- Urimelig

Blant de som rammes hardt av Apples nye abonnementsordning, er den norske musikktjenesten WiMP. I en tid med økonomisk tøffe kår for musikkbransjen, faller ikke det nye Apple-kravet i god jord hos administrerende direktør i WiMP, Per Einar Dybvik.

- Dette betrakter vi som mildt sagt urimelig. Å kreve 30 prosent betaling av våre tjenester er det ikke marginer til, sier Dybvik til Aftenposten.

Mer om
annonse