Nyhet

Google tar deg til himmels

Norske brukere kan stadig ikke kjøpe applikasjoner i Android Market, og det betyr at det kun er gratisapplikasjoner som er tilgjengelig. Av disse er de aller fleste enten proppet med reklamebannere eller nokså amatørmessig utført.

Unntaket er Googles egne applikasjoner. Vi har tidligere tatt en kjapp gjennomgang av Google Goggles - en app som lar deg foreta Google-søk ved å ta bilde av noe.

Nå har turen kommet til Google SkyMap, en app som kanskje kan gjøre stjernehimmelen hakket mer spennende.

Ut av denne verdenen
Jeg lastet ned Google Sky Map fra Android Market for en stund siden, men det tok flere uker før jeg gadd å sette meg inn i hva dette egentlig var. Konseptet er enkelt: Du får frem stjerner, konstellasjoner og planeter på mobilskjermen, og disse flytter seg i forhold til hvor du peker med mobilen. Ved hjelp av GPS, aksellerometer og kompass får du for eksempel vite i hvilken retning Mars eller Karlsvogna befinner seg.

Med noen dunkle stjerner i det fjerne på nattehimmelen tok jeg for et par uker siden frem min Android-mobil og startet Google Sky Map. Det var artig, men fordi det ikke var spesielt mørkt var det vanskelig å se konstellasjonene. Jeg innbiller meg at det blir minst dobbelt så kult på en bekmørk høstnatt på fjellet, og da kan applikasjonen virkelig være til hjelp og underholdning. Da kan det for øvrig være lurt å bruke nattesyn-funksjonen ("night mode").

Du har også tilgang til et bildegalleri med et magert utvalgt planeter og kjente stjerner eller galakser. Via galleriet kan du bli guidet i riktig retning av for eksempel Uranus eller Andromeda-galaksen. For å finne frem burde du imidlertid velge manuell navigering - hvis ikke kan du fort bli svimmel.

Røed Ødegaard vurderer
Astronomi er noe jeg overhodet ikke har greie på, og hvordan skulle jeg da kunne vurdere den faktiske nytteverdien av denne applikasjonen? Jo, jeg kontaktet Norges mest kjente astrofysiker Knut Jørgen Røed Ødegaard og lurte på om han kjente til Google Sky Map på Android.

- Jeg kjenner ikke Android-versjonen fra egen bruk, men kjenner selvsagt Google Sky Map i andre sammenhenger og synes dette er et utmerket hjelpemiddel for himmelnavigering. Det er en fantastisk måte å få svar på hva konkrete stjerner heter, prøve å lære stjernebildene og ellers finne intessante himmelobjekter. Jeg tror dette kan være nyttig for veldig mange, sier Røed Ødegaard til Mobilen.no.

- Jeg ville ikke brukt det til virkelig avanserte søk, men de som er interessert i slikt kjøper vel uansett nødvendig utstyr eller programvare, legger han til.

Virtuell stjernekikkert
Jeg lastet ned Google Sky Map fra Android Market først og fremst fordi det var en av Googles egne programmer. Dette skulle være "litt som Google Earth, bare for universet," leste jeg på nettet. Med kun en mager interesse for stjerner og planeter forventet jeg ikke å bli bergtatt av Sky Map. Uten store forventninger på forhånd må jeg likevel si jeg ble positivt overrasket.

Vil du ha hjelp til å utforske stjernehimmelen fungerer Sky Map etter min mening utmerket, men jeg har ikke brukt applikasjonen så ofte. Et minus for min del er at det mangler bilder eller illustrasjoner når du zoomer inn på en planet eller en stjerne. Enten du har interesse for astronomi eller bare liker å kikke på stjernehimmelen en gang i blant, er Google Sky Map klart verdt nedlastningen.

Særlig ettersom den er gratis i Android Market.

Vurdering: 6/10

Les også
Ukens app: IMDb for sofagriser
Les også
Ukens app: Trafikanten
Les også
Ny norsk livsviktig iPhone-app
Les også
Mobil-boom på jordkloden
Les også
Rykte: Nye Android 3.0 rocker
Les også
Googles mest magiske app
Les også
Nå kan du tippe på Android-telefoner
Les også
Ingen vet når Android Market åpnes
annonse