Til hovedinnhold

Sony med baklengs CMOS-brikke

Det finnes flere forskjellige typer sensorteknologi i bruk i digitale kameraer. Foveon brukes kun i Sigmas kameraer, CCD er relativt vanlig i kompaktkameraer og rimelige speilreflekskameraer, mens CMOS brukes i en del dyrere kameraer, som for eksempel Canon EOS 5D. Sistnevnte blir imidlertid vanligere og vanligere også i rimeligere kameraer, og er den teknologien Sony nå later til å ha forbedret drastisk.

Tidligere har ett av problemene med CMOS-teknologien vært at man må bruke plass på noen elektroniske kretser mellom de lyssensitive områdene på brikken, slik at pikselsensorene ikke utnytter brikkeoverflaten optimalt. Dette har Sony nå i følge en pressemelding klart å gjøre noe med, ved å "snu" brikken slik at lyset treffer den på brikkens "bakside" i stedet for "fremsiden". Det vi si at de elektroniske kretsene nå ikke lenger plasseres mellom lyset og sensorene, noe som gjør at man utnytter brikkens overflate bedre og vil få mer lyssensitive sensorbrikker. Dermed vil man i teorien også redusere bildestøy, som er en direkte konsekvens av lite lys og små piksler, men her vil selvsagt gevinsten på disse områdene gå tapt dersom man i stedet velger å benytte denne nye teknologien for å følge megapikselracet. Heldigvis ser ikke dette ut til å skje sånn umiddebart - den eksisterende prototypen har beskjedne fem megapiksler, men vi vet selvsagt lite om hvordan det vil utvikle seg fremover.

Nedenfor ser du en flash-illustrasjon som viser hvordan CMOS-teknologien er forbedret i forhold til tidligere. Om maskinen din ikke kan vise flash kan du se et tilsvarende bilde her.

Den nye brikken skal være god for 60 bilder i sekundet, så her er det også rom for en del spennende funksjoner på kameraer som benytter denne brikketeknologien. Kanskje vi får se en videreutvikling av Casio Exilim EX-F1 med denne teknologien en gang i fremtiden?

annonse