Tek.no

Nyhet

– Vann hjelper ikke mot fyllesyke

Stor undersøkelse kan bare gi følgende råd: Drikk mindre.

Shutterstock
Joachim Froholt
31 Aug 2015 15:42

Det finnes flere kjerringråd mot fyllesyke, men skal vi tro en gruppe forskere i Nederland og Canada, er de to vanligste uten merkbar effekt.

Av 826 nederlandske studenter spiste 54% et godt måltid, ofte inkludert fet mat, etter å ha drukket alkohol. Cirka 66% drakk mye vann. Målet for begge gruppene var å begrense effektene av fyllesyke, skriver BBC.

Vann hjelper bare mot dehydrering

Ingen av metodene fungerte, ifølge studien. Det vil si, studentene følte seg noe bedre, fordi de for eksempel reduserte dehydreringseffekten som følger med alkohol, men selve fyllesyken skal de ikke ha fått bukt med.

– Å drikke vann kan hjelpe mot tørste og en tørr munn, men vil ikke ta bort lidelsen, hodepinen og kvalmen, sier Dr. Joris Verster fra Universitetet ved Utrecht til BBC.

Et av problemene med fyllesyke er at man ikke vet hva det skyldes. Det er ikke dehydrering, slik mange tror. Og det er dårlig nytt for deg som liker å drikke:

– Vi vet at immunsystemet er involvert, men frem til vi vet hva som faktisk skaper fyllesyke er det usannsynlig vi noensinne finner en kur, sier Dr. Verster.

Ingen er immune

Studien tok også for seg 789 kanadiske studenter, for å finne ut hvorvidt enkelte mennesker er «immune» mot fyllesyke.

Det så heller ikke ut til å stemme – visstnok vil alle som oppnår en promille på 0,2 eller høyere oppleve en eller annen grad av fyllesyke. De som ikke merker noe særlig til fyllesyken, drikker rett og slett ikke nok, ifølge forskerne.

Konklusjonen ser med andre ord ut til å være det vi allerede vet: Hvis du vil ha mindre fyllesyke, må du drikke mindre.

Alternativt kan du prøve en nylig oppdaget fyllesykekur fra oldtidens Egypt »

(Kilde: BBC via Cnet)

annonse

Les også