Tek.no

Nyhet

TV-høydepunktene i 2009

17 Des 2009 17:00

Året 2009 nærmer seg veis ende, og snart vipper kalenderen over til 2010. I årets som snart ligger bak oss har det vært en rekke nyheter og utvikling, både innenfor apparater og tjenester. Nye teknologier har tatt markedet med storm, men andre storheter har gitt seg.
Her kommer en gjennomgang av hva som har skjedd i 2009, både av endringer, nykommende teknologier, sendinger og tjenester.
Pioneer dropper plasma
Meninger om hvilken flatskjermteknologi som er best har lenge vært et hett tema. I starten av året begynte rykter å svirre om at Pioneer vurderte å legge ned sin satsning på plasma. Noen dager senere kom bekreftelsen fra selskapet om at de ville slutte å produsere Kuro.
Uenighet eller ikke om hvilken teknologi som er best, er det ikke til å stikke under en stol at Pioneers skjermer helt til det siste var blant markedets desidert beste skjermer. I løpet av mange modeller viste selskapet at de behersket kunsten å lage førsteklasses flatskjermer, men februar i år ble det altså satt sluttstrek for videre produksjon.
NRK med HD
Litt senere samme måned ble det klart at statskanalen NRK ville sende neste års kommende olympiske leker i HD. Nå ville ikke statskanalen på noen måte bli første mann ut som sender HD, men allikevel vill nok kanalens satsning på HD øke interessen rundt det høyoppløste formatet.
Når vi kommer til Vancouver vil som nevnt NRK sende sine sendinger høyoppløst, men det vil bli begrenset til livesendinger. Grunnen til at ikke alt innhold kan sendes i HD er at den interne strukturen i NRK ennå ikke takler å overføre alt i HD. Så på link linje som under Bejing-OL vil mesteparten av HD-sendingene være direktesendt.
(Artikkelen fortsetter)Fotballforvirringer
Foran årets Tippeliga var det lenge uklart hvem som skulle sende kampene. Kampene ble etter hvert fordelt, slik at NRK fikk lørdagskampen, Altibox og TV 2 Sport sendte ”tidlig” kampene på søndager, mens hovedkampen gikk på TV 2. Rundens siste kamp ble vist på TV 2 Zebra mandager.
Som Altibox-kunde kunne du altså se alle rundene i Tippeligaen 2009 med eget grensesnitt, noe vi foretok en sniktitt av. Men andre medier ble også benyttet. Blant annet TV 2 Sumo og VGTV viste kamper på nett, komplett med kommentatorer og intervjuer. I en artikkel gjorde vi en komplett oversikt over hvor og når du kunne se Tippeligaen 2009. Selv om nå Tippeligaen er avsluttet for i år, kan du allikevel lese vår artikkel om hva du bør se etter når du skal kjøpe deg fotball-TV. Det er ennå mye igjen av for eksempel årets Premier League.
TV 2 HD
Først ble det klart at NRK ville sende HD fra 2010, men TV 2 kom statskanalen i forkjøpet og lanserte i sommer TV 2 HD. Dog hadde allerede TV Norge sendt sendinger i HD en stund. Allsang på grensen ble første sending fra kanalen i høyoppløsning, og du måtte være kunde hos RiksTV for å sikre deg sendingen.
For RiksTV kuppet nemlig de første sendingene av TV 2 HD, og etter en stund ble det klart at andre aktører som Canal Digital ville droppe TV 2s høyoppløste sendinger, i alle fall i første omgang. Nå på tampen av året ble det klart at Viasat vil starte å sende TV 2 HD fra den 11. januar, mens Homebase tar sikte på å ha kanalen på plass allerede før jul. Det er jo allerede kjent at vi nordmenn har HD-dilla.
(Artikkelen fortsetter)LED-TV-er
På flatskjermmarkedet har det kommet flere nyheter i år, men kanskje den største av dem alle er LCD-skjermer med LED-teknologi. Nå fantes det allerede noen få modeller før 2009 med LED, men i skrivende stund finnes det nå et trettitalls modeller på markedet. Teknologien bygger på at bakgrunnsbelysningen har fått en ny teknologi, i form av dioder i stedet for lysrør. Les alt om LED i vår utgave av TV-skolen.
En annen forandring LED-teknologien tok med seg var at skjermene ble vesentlig tynnere. Skjermer med kantmontert LED finnes nå under tre centimeter i tykkelse. Med flere modeller på markedet, avholdt vi i samarbeid med TV 2 Hjelper deg en stortest av
LED-skjermer tidligere i år. Les hele testen her.
Leverandørene
En TV-distributør står sentralt i din TV-hverdag, og forsyner flatskjermen din med filmer og programmer. For de aller fleste av oss står en dekoder for jobben med å sende bildet opp til skjermen, og man får fort et forhold til denne – både på godt og vondt.
Leverandørene har kommet med flere tjenester og oppgraderinger i løpet av året, og siste nytt er at både Altibox og Canal Digital øker hastigheten på internettlinja du har via TV-kontakten. Klikk deg inn for å se vår samleartikkel om hva som har skjedd den siste tiden for leverandørene av nye tjenester og oppgraderinger.
(Artikkelen fortsetter)Messer
I løpet av et år avholdes det flere store TV-messer der bransjen viser frem siste nytt og kommende modeller. En av disse messene er IFA, som årlig går av stabelen i Berlin. I en endeløs sammensetning av messehaller er alt av stort og smått innen TV-verden representert.
Blant nye ting vi fikk se på denne turen til Berlin var Panasonics nye Blu-ray-opptaker. Den har ennå ikke kommet på markedet i Norge, og det er ennå ukjent hvorvidt den blir godkjent av de norske TV-distributørene. Blant andre ting som dukket opp var det et høyt fokus på grønnere TV-er, samt at HD DVD forkjemper Toshiba viste frem sin kommende Blu-ray-spiller.
Selvfølgelig var også verdens største flatskjermer også til stede. Under messen fikk vi også sett mer på 3D-flatskjermer, som er en spennende teknologi vi nok vil se mer til i årene som kommer. Canal Digital sendte tidligere i år sin nye parabol Thor 6 opp i bane rundt jorden, som også kan håndtere 3D-TV.

annonse

Les også