Tek.no

Nyhet

Knøttliten satellitt-mobil

Espen Irwing Swang
22 Sept 2010 09:08

Satellitt-mobiler har vi sett før, men gjerne i form av store telefoner med klumpete antenner. Nå har AT&T lansert en smartmobil som ser ut som en vanlig mobiltelefon, men som veksler automatisk mellom bakkenett og satellittdekning, avhengig av om det er bakkedekning der du befinner deg.

Telefonen er ment for myndigheter, bedrifter, redningsarbeidere og andre som har særskilte behov for mobildekning også der det ikke finnes basestasjoner. Men ifølge Cnet.com jobbes det også med å utvikle en telefon for forbrukermarkedet.

Telefonen som nå kommer i salg i USA heter TerreStar Genus, og bruker automatisk satellittdekning som backup der AT&T ikke har mobildekning. Du kan ringe, laste e-post og sende meldinger i begge nett. Telefonen har touch-skjerm, qwerty-tastatur på fronten og bruker operativsystemet Windows 6.5.

Pris

Prisen er heller ikke så avskrekkende. Telefonen koster rundt 5000 kroner, mens abonnementet koster 150 kroner måneden. Å bruke mobilen over satellitt er litt dyrere enn i bakkenettet. En samtale koster om lag kr. 3,60 per minutt, mens en melding koster kr. 2,50, og en megabyte data koster 30 kroner. Med andre ord billigere enn å bruke mobilen på danskeferga.

Et skår i gleden er det at også satellitt-dekningen har sine begrensninger. For å bruke denne mobiltelefonens satellittforbindelse må du ha fri sikt til AT&Ts satellitt, noe som betyr at du må befinne deg i USA, Puerto Rico eller på Jomfruøyene.

Les også
Sjørøveri i norske fjorder
annonse

Les også