Enklere Bluetooth på vei
– Måten Bluetooth-enheter kobles sammen på - parres - er nokså fremmed for de fleste brukere. Det gjør vi noe med nå, sier markedsdirektør Anders Edlund i Bluetooth SIG (Special Interest Group) til Teleavisen.
Bedre for folk
Edlund forklarer at det ikke egentlig er særlig store tekniske endringer å snakke om når versjon 2.1 av Bluetooth-standarden nå presenteres, men at endringene vil gjøre livet svært mye enklere for brukerne.
I dag er det en relativt komplisert prosess å koble sammen to enheter, eksempelvis et tastatur og en mobiltelefon via Bluetooth. Blant annet må man inn med en firesifret pinkode. Den forsvinner for de fleste enheters vedkommende.
– I noen sammenhenger vil applikasjonsleverandørene ønske å ha tilleggssikkerhet via en pinkode, men for de fleste anvendelser er det unødvendig, sier Edlund.
Lærer av andre
Han forteller at Bluetooth SIG har tradisjon på å jobbe sammen med andre organisasjoner i bransjen. Så også denne gangen.
– Vi har jobbet sammen med Near Field Communication Forum og lært av dem. De har utviklet metoder for å koble sammen to enheter bare ved å holde dem nær hverandre. Det eneste man gjør da er på enhetene å bekrefte at man ønsker å koble dem sammen. Ingen pinkode, sier Edlund. Slik vil det også bli på nye Bluetooth-enheter etter versjon 2.1.
Han forteller at det da genereres en 16-sifret alfanumerisk pinkode som vil være nesten umulig for en hacker å finne ut av. Ett av problemene med Bluetooth-sammenkobling har vært at det er mulig for en kjeltring å snappe opp parringsprosessen i lufta og teste pinkoder til den er løst. Det tar gjerne mindre enn en time med fire tall, men er i praksis en uinteressant risiko med 16 bokstaver.
Near Field
Edlund viser hvordan det er tenkt å fungere ved hjelp av en Nokia 6131, den første mobilen med innebygd Near Field-brikke. Han tar et bilde av undertegnede og holder mobilen opp mot ei bilderamme. Straks dukker det opp et spørsmål på mobilen om du vil overføre det. Svarer du ja, er bildet på plass i ramma på få sekunder. Samme metode får skrevet bildet ut på en fotoskriver rett etterpå.
Han viser også hvordan en Near Field-brikke kan benyttes til å koble sammen en mobiltelefon og et Bluetooth-hodesett. Near Field-brikken er for stor til å få plass i ørepluggen. Derfor er den lagt inn i bruksanvisningen. Ved å føre mobiltelefonen over brikken - eller bruksanvisningen - er hodesett og mobiltelefon parret. Enkelt!
– Når folk kjøper en Bluetooth-enhet, vil de neppe trenge å parre enhetene mer enn en gang eller to, men likevel mener vi det er et poeng å gjøre dette langt enklere enn det er i dag, mener han.
Lavere strømforbruk
Den andre gode nyheten med den nye versjonen, er at strømforbruket skal kunne minskes til en femtedel av det det ligger på i dag.
– Måten vi får dette til på, er ved såkalt sniff sub rating. Dette betyr at radioen sover og er aktiv i kortere perioder. Den vil likevel våkne fort til bruk når man trenger det, lover Edlund.
Han påpeker at produsentene har mange verktøy i standarden til å redusere strømforbruket. Blant annet kan effektforbruket reduseres ved å sette ned signalstyrken til produkter som ikke trenger lang rekkevidde, som tastaturer til mobiltelefoner.
(Kilde: Teleavisen)