Til hovedinnhold

Usikker framtid i møte

Selskapet bak Ice.net – Nordisk Mobiltelefon – sliter med et så stort underskudd at det kan føre til at mobilt bredbåndsleverandøren går konkurs. Det verserer også rykter om at flere andre aktører ønsker å kjøpe opp Nordisk Mobiltelefon for å utnytte kapasiteten i mobilnettet.

Ice.net i Norge er den eneste av Nordisk Mobiltelefons aktører som kan overleve krisen, tror en analytiker.

Enormt underskudd

Ifølge Idg.no gikk Nordisk Mobiltelefon med et underskudd på 214 millioner første halvår i 2008, og den økonomiske situasjonen i selskapet omtales som en krise. Teleanalytikeren John Strand i Strand Consulting sier til Nyteknik.se at selskapet overlever for øyeblikket, men er likevel konkurstruet.

- Ice.net lever i nuet, men risikerer konkurs i ett eller flere land. I Norge kan de kanskje klare seg, sier Strand.

Frykter oppkjøp

I Sverige og Danmark, der Ice.nets eksistens tilsynelatende er mest truet, frykter operatørene at det selskapet som eventuelt kjøper opp Nordisk Mobiltelefon vil få et sterkt konkurransefortrinn ved å utnytte frekvensene i mobilnettet.

John Strand tror imidlertid at det vil være mer aktuelt for selskapene Boxer og Comhem, som tilbyr mobil-TV i henholdsvis Danmark og Sverige, å kjøpe opp Nordisk Mobiltelefon.

Tung investeringsfase

Administrerende direktør Matthias Peter i Ice.net i Norge sier til Mobilen.no at han ikke kan kommentere på vegne av Nordisk Mobiltelefon, men presiserer at det er langt i fra unormalt at et selskap går med underskudd i startfasen.

- At selskapet har vært i en tung investeringsfase før man har oppnådd kritisk kundemasse, og dermed har underskudd bør ikke overraske noen, sier Peter.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Administrerende direktør Matthias Peter i Ice.net. 
 

Hurtig vekst i Norge

Peter hevder at Ice.net har skaffet seg en unik strategisk posisjon med tanke på dekningsgrad på grunn av at de bruker lavere frekvenser enn konkurrentene. Dette vil nemlig bety mye i den videre utviklingen av mobilt bredbånd, også når nye teknologier blir tilgengelige. Han sier også at Ice.net har hatt en hurtig vekst som mobilt bredbåndsleverandør sett i et globalt perspektiv.

- Nordisk Mobiltelefon Norge AS (Ice.net) kommer til å vise et positivt driftsresultat på månedsbasis i løpet av året. Dette er oppsiktsvekkende kort tid i forhold til ethvert 3G-prosjekt verden har sett, sier Peter.

Kan stå på egne ben

Ice-sjefen bekrefter at Nordisk Mobiltelefon AS er inne i en finansieringsprosess, men sier tilbakemeldingene fra investorene har vært veldig positive så langt. Dersom Nordisk Mobiltelefon AS blir slått konkurs, er det imidlertid sannsynlig at Ice.net vil kunne overleve som mobilt bredbåndsaktør på det norske markedet.

- Teknologisk og driftsmessig er operatørselskapene uavhengig av hverandre og teoretisk så kan Ice.net i Norge stå på egne ben - og med et positivt driftsresultat isolert sett per måned i løpet av året kan også selskapet være i en finansiell uavhengig posisjon, avslutter Peter.

Mer om
annonse