Til hovedinnhold

Flere får turbo-3G

For de som bruker internett på mobilen eller mobilt bredbånd er nok overføringshastigheten i områder med dårlig dekning noe av det som irriterer mest ved surfingen. Samtidig kommer det stadig flere mobiltelefoner og modem med støtte for turbo-3G på markedet, men hva hjelper vel det dersom det ikke er dekning?

Nå hevder imidlertid både Netcom og Telenor at de vil ha turbo-3G-dekning der det er vanlig 3G-dekning i dag innen slutten av året.

Raskere mobilt internett

Før det blir aktuelt å si opp bredbåndsabonnementet du har hjemme og erstatte det helt med mobilt bredbånd eller surfing på mobilen, er du avhengig av å få tilfredsstillende hastigheter på opp- og nedlastning. Utviklingen fra GPRS til turbo-3G – via EDGE og vanlig 3G – har gått relativt kjapt. Norge ligger faktisk veldig godt an med tanke på vanlig 3G-dekning i forhold til for eksempel USA, Frankrike, Spania og Hellas.

Nå ser det altså ut til at overalt hvor Netcom og Telenor har vanlig 3G-dekning i dag, vil det bli turbo-3G-dekning i løpet av året. Og operatørene ser ut til å ha kommet godt i gang med utbyggingen. Med oppgradering til turbo-3G får du en teoretisk nedlastningshastighet på 3,6 Mbit/s, men den reelle nedlastningshastigheten vil imidlertid ligge på rundt 0,5-2 Mbit/s.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Samme dekning

Kommunikasjonsrådgiver Modolf Moen i Netcom sier til Mobilen.no at de nesten har kommet i må med å få turbo-3G-dekning der de har vanlig 3G-dekning i dag.

- Vi har vanlig 3G-dekning for 80 prosent av befolkningen, og vil oppnå samme dekning for turbo-3G. For øyeblikket er turbo-3G-dekningen på 95 prosent av den totale 3G-dekningen til Netcom, sier Moen.

- Byer som Hamar, Elverum, Sarpsborg og Notodden står for tur, svarer han, på spørsmål om hvilke områder som vil få turbo-3G-dekning i nærmeste framtid.

Ligger foran skjema

Moen sier videre at arbeidet med å oppgradere til turbo-3G har gått over all forventning, og at de ligger bedre an enn forventet.

- Det er et omfattende arbeid med gitte ressurser, men vi ligger godt foran skjema. Målet var å ha turbo-3G-dekning der vi har vanlig 3G-dekning nå i løpet av året. Nå ser det ut til at vi kommer i mål i oktober, sier Moen.

- Vi er fornøyd med at utviklingen har gått såpass fort, og vi føler at vi er godt forberedt på det som måtte komme i framtiden, legger han til.

Dekning i alle kommuner

Også Telenor ser ut til å komme i mål når det gjelder oppgradering til turbo-3G. Dekningsdirektør Bjørn Amundsen i Telenor sier til Mobilen.no at en rekke nye områder vil få turbo-3G i tiden fremover.
 

- Telenor har turbo-3G-dekning i 726 byer og tettsteder, fordelt på hele 284 kommuner i Norge for øyeblikket. Samtlige 430 kommuner vil ha minst én turbo-3G-”site” innen utgangen av året, sier Amundsen.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Dekningsdirektør Bjørn Amundsen i Telenor.

Nærmer seg målet

Amundsen sier også at Telenor vil få turbo-3G-dekning overalt hvor det er vanlig 3G-dekning i dag mot slutten av året.

- Målet er at vi i løpet av fjerde kvartal har aktivert turbo-3G på 100 prosent av 3G-cellene. I dag er tallet på drøye 90 prosent, sier Amundsen.

LTE neste steg

Den neste planlagte oppgraderingen når det gjelder hastighet på mobilt internett er en teknologi kalt Long Term Evolution (LTE). Dette blir også løst omtalt som 4G. Denne teknologien vil gjøre mobilt bredbånd og surfing på mobilen mellom 30 og 80 ganger raskere enn vanlig 3G.

- Dette er en viktig satsning med tanke på utviklingen av mobilt bredbånd. Vi strekker oss mot å ta fatt på kommersialiseringen av LTE fra 2010, avslutter Modolf Moen i Netcom.

Mer om
annonse