Tek.no

Nyhet

«Smarte» kontaktlinser kan bli den neste innloggingsteknologien

Google har ny patent på gang.

Google
18 Juni 2015 21:00

Den tradisjonelle innloggings- og autentiseringsløsningen som baserer seg på passord er både upraktisk og langt fra sikker, og derfor har det begynt å dukke opp stadig flere alternative teknologier. Nå har nettstedet Extremetech snappet opp et nytt, spenstig konsept fra søkegiganten Google.

Google skal nemlig har søkt om patent på en løsning som innebærer å bruke spesialutviklede kontaktlinser til å verifisere brukeren.

I patentdokumentet beskrives kontaktlinser som inneholder spesielle lyssensorer som fungerer ved å skanne irisen, også kalt regnebuehinnen, som er den fargede delen av øyet som omgir pupillen.

Illustrasjon av kontaktlinsene, hentet fra patentdokumentet. Foto: US Patent Office

Sikrere enn fingeravtrykk

I prinsippet blir løsningen altså noe tilsvarendende fingeravtrykkavlesning, men der fingeravtrykk strengt tatt er mulig å «kopiere» av en potensiell hacker, er irisen mye vanskeligere å gjøre dette med.

Dermed kan denne tilnærmingen altså by på en ny form for biometrisk autentisering med et vesentlig høyere sikkerhetsnivå enn fingeravtrykk. Linsene har innebygde kretser med lyssensorer, men utover dette er de tekniske detaljene noe uvisst. En eller annen form for trådløs tilkobling er imidlertid ppenbart nødvendig.

ifølge Google skal det også være mulig for brukeren å «slå av» muligheten for å gi fra seg personlig informasjon via linsene. Dette er nemlig bare én av flere bruksområder «smarte» kontaktlinser kan få.

Har også andre kontaktlinse-konsepter på gang

Allerede for ett år siden kunne vi melde at Google også har tatt patent på kontaktlinser med innebygget kamera. Meningen er visstnok at kameraet skal kunne følge blikkretningen til brukeren og for eksempel fange opp elementer i omgivelsene som brukerens øyne ikke klarer å få med seg, og sende det videre til en smarttelefon.

Potensielt kan konseptet også kunne gi brukeren spesielle egenskaper, som mulighet til å se i mørket.Før det igjen rapporterte vi om en kontaktlinse-prototype med medisinske bruksområder, som blant annet kan brukes til å måle blodsukkernivået hos diabetikere.

Det er uvisst om Google eventuelt planlegger å slå sammen disse ulike kontaktlinse-konseptene til én «superlinse» med mange ulike funksjoner. Enn så lange eksisterer alt altså bare på konseptnivået, og det gjenstår å se hvorvidt en markedslansering vil finne sted.

Google er ikke redd for store planer: Nå skal selskapet gjøre det lettere for alle å bo i byene »

Les også
Googles neste smartbriller kan få et skikkelig fancy design
Les også
Nå skal Google gjøre det mye lettere å handle på nettet
Les også
MasterCard vil la deg betale med en selfie
Les også
Google vil gi deg supersyn
Les også
Slik fungerer Googles smartlinser
annonse

Les også