Tek.no

Nyhet

Får sommerbarn flere humørsvingninger?

En ny studie vekker oppsikt.

Shutterstock
20 Okt 2014 12:36

Når på året du er født kan få betydning for hva slags menneske du blir. Nei, det er ikke en gruppe astrologer som hevder dette, men snarere en seriøs forskningsgruppe fra Semmelweis University i Budapest.

Ifølge The Telegraph deltok 400 personer i studien hvor de så på personlighetstrekk og når på året forsøkspersonene var født. Funnene deres tyder på at de som er født om sommeren har langt større sjanse for å få betydelige humørsvingninger som voksne enn andre.

De som er født om vinteren hevder forskerne vokser opp til å bli mindre irriterende enn andre, mens høstbarn angivelig skal være mindre utsatt for depresjon. Er du født på våren skal du etter sigende ha en tendens til å være overdrevent positiv.

– Kort fortalt virker det som at når på året du er født kan øke eller minke sjansene dine for å utvikle en stemningslidelse, sier forskningsleder Xenia Gonda til The Telegraph.

På nervene løs?

Forskningsresultatet virker kanskje useriøst ved første øyekast, men det kan være interessant å se på teorien en gang til. I studien skal nemlig forskerne ha funnet tegn på at årstidene påvirker monoamine nevrotransmittere, som dopamin og serotonin, noe som igjen har direkte innflytelse på humøret også senere i livet.

Nøyaktig hvordan nervecellene får ulike egenskaper basert på når på året du er født har de imidlertid ikke funnet noe godt svar på ennå.

Kjente eksempler

The Telegraph har gjort sitt eget søk på kjente personer som mange forbinder med de karaktertrekkene som studien mener er typiske. For eksempel nevner de at den tidligere fotballspilleren Roy Keane, født i august, definitivt kan sies å ha humørsvingninger.

Derimot er det like lett å finne «beviser» som strider imot forskningen. Nirvana-vokalist Kurt Cobain ble for eksempel født 20. februar, mens Jimi Hendrix ble født 27. november. Begge to burde vel ha vært født om sommeren for at teorien skulle holde vann?

Som med all forskning gjelder det å skille mellom kausalitet og korrelasjon. Her mener de ungarske forskerne at de har funnet en klar sammenheng, men erkjenner samtidig at de må forske mer for å finne en forklaring på hvorfor det eventuelt er slik.

– Vi kan ikke si noe om hvilke mekanismer som er involvert foreløpig. Det vi ser på nå er hvorvidt det finnes genetiske faktorer som er knyttet til årstiden du er født og stemningslidelser, sier Gonda.

Mangler du selvinnsikt?
Forskning viser at det er vanskelig å se seg selv gjennom andres øyne »

(Kilde: The Telegraph via Cnet)

annonse

Les også