Tek.no

Nyhet

Taylor Swift tjente stort på å droppe Spotify

Doblet YouTube-trafikken og solgte til platinum på CD.

Shutterstock/Spotify/Teknofil.no
22 Nov 2014 06:00
annonse

Den amerikanske artisten Taylor Swift har tilsynelatende kommet godt ut av krangelen med streamingtjenesten Spotify. Ifølge Mashable har YouTube-kanalen hennes, som hovedsakelig består av eldre musikkvideoer, fått doblet trafikken sin de siste tre ukene. Målingene er gjort av analysebyrået Nielsen på oppdrag for Mashable.

Tvisten med Spotify har utvilsomt gitt Swift mye oppmerksomhet, og det kan ha vært med på å øke salget av hennes nye album, kalt 1989. Denne uken ble albumet det første i 2014 som har solgt til platinum i USA. Det vil si tre millioner solgte album.

Ikke siden Eminems «The Eminem Show» fra 2002 har et albumsalg gått så bra den første uken det var i salg. Swifts album har i tillegg toppet Billboard-listen i tre uker på rad.

Ville tjent mer på Spotify?

Det er naturligvis vanskelig å anslå hvor mange færre album Swift ville solgt dersom det også var tilgjengelig via musikkstreaming. Heller ikke den ekstra oppmerksomheten artisten har fått på grunn av krangelen med Spotify går det an å sette en klar verdi på.

annonse

Ifølge Mashable får artister 3-13 kroner per 1000 visninger på YouTube, selv om YouTube selv ikke har gått ut med noen konkrete tall. Disse pengene fordeles etter en fast modell mellom plateselskap, artist og låtskrivere. Hos Spotify vil artistene få mellom 4 øre og 56 øre per avlytting. Her får rettighetshaverne alle pengene, og meningen er at de skal fordele gevinsten videre med artister og låtskrivere.

I Mashables regnestykke ville Spotify utbetalt opptil tre ganger så mye som YouTube. Hvordan plateselskapet fordeler gevinsten videre virker derimot ikke å være helt på det rene.

Isolert sett virker altså Spotify som en mer innbringende løsning, men det er umulig å anslå hvilken effekt det har hatt på CD- og iTunes-salg det at albumet ikke har vært tilgjengelig via streaming. På YouTube kan også rettighetshaverne sende seerne videre til nettbutikker som selger CD-er eller t-skjorter og andre effekter i tillegg. Der ligger det muligens en ekstra inntekt for en populær artist som Taylor Swift.

Det er for øvrig også verdt å ta med at Swifts album 1989 gikk rett til topps på Pirate Bay, den ulovlige nedlastingssiden, så fort hun forsvant fra Spotify.

Spotify-sjefen svarer Taylor Swift i åpent brev
– Vi har betalt artistene over 2 milliarder dollar, skriver Daniel Ek »

(Kilde: Mashable)

annonse

Les også