Tek.no

Nyhet

Har du et slikt hovedkort?

Da kan du sitte på en millionskatt.

Bonhams
10 Okt 2014 08:06

Normalt har gamle datakomponenter kun affeksjonsverdi, og det er svært sjelden de er verdt noe mer enn turen tilbake til gjenvinningstasjonen. Skulle du dog sitte på et hovedkort fra Apples tidligste barndomsår kan du derimot sitte på en formue, melder Mashable.

Onsdag den 22. oktober skal nemlig et av av hovedkortene fra Apple I, et kort som ble bygget av Steve Wozniak i garasjen til foreldrene til Steve Jobs, auksjoneres bort. Det er auksjonshuset Bonhams som skal avholde auksjonen, og prisestimatet er satt til mellom 300 000 - 500 000 dollar. Som tilsvarer mellom 1,9 og 3,2 millioner norske kroner.

Svært sjeldent eksemplar av kortet

Hovedkortet tilhører altså en Apple I-maskin, maskinen som startet hele ballet for Apple, som for første gang ble vist frem til publikum i 1976. Maskinvaren ble for det meste satt sammen for hånd av Wozniak, og det ble produsert totalt 200 eksemplarer av maskinen.

Det spesifikke hovedkortet som nå skal selges var en av femti eksemplarer som ble produsert for Paul Terrells databutikk The Byte Shop – en av verdens første databutikker. Det som gjør akkurat dette kortet så spesielt er at det kun er ett av totalt femten hovedkort som fortsatt fungerer.

Få som har overlevd

Av alle Apple I-maskinene som ble laget, er det kun 60 som forsatt er bevart. Er du en av de få heldige som kjøpe et slik kort tilbake på slutten av 70-tallet, vil fortjenesten du sitter igjen med være hinsides.

Steve Jobs og Steve Wozniaks første PC kostet nemlig 666,66 dollar tilbake på den tiden, som tilsvarer omlag 20 000 kroner i dagens verdi. Det var en solid slump penger, men i ettertid kan vi jo fastslå at investeringen på det elektroniske produktet ga grei avkastning til slutt.

Apple har stått bak en rekke store suksesser de siste årene:
Likevel har de også gått på noen sviende nederlag (Ekstra) »

(Kilde: Mashable)

Les også
Apples første datamaskin skal selges for gigantsum
Les også
Visste du at Apple har laget kamera og spillkonsoller?
Les også
Slik var verdens første Mac
annonse

Les også