Til hovedinnhold

AMD frir til esport-spillere med kraftig prosessorgrafikk

Kanskje trenger du ikke en dedikert grafikkbrikke for å nyte favorittspillet lenger?

Tek.no/ Taipei: Den største nyheten fra AMDs pressekonferanse i dag var slippet av deres aller første Polaris 10-baserte grafikkort, Radeon RX 480.

Dette var imidlertid ikke alt selskapet hadde å komme med, der de også benyttet anledningen til å lansere en helt ny generasjon A-serie-APU-er, som altså er bærbarprosessorer med kraftig integrert Radeon-grafikk.

Bristol Ridge

Denne syvende generasjonen med tilnavnet Bristol Ridge, tar som tidligere varslet over etter Carrizo – en prosessorfamilie som med lansering under forrige års Computex-messe akkurat rakk å feire ett-årsdagen sin før før den pensjonerte seg.

Bristol Ridge er – akkurat som forrige prosessorgenerasjon – fortsatt basert på AMDs Excavator-arkitektur, som igjen bærer på gener fra den enda eldre Bulldozer-arkitekturen.

Likefullt hevder AMD å ha hentet ut enda litt mer juice fra de ulike familiemedlemmene, til tross for at APU-ene fortsatt er bygget med samme 28-nanometersprosess. Familien som nå lanseres består av firekjernede 35- eller 15-watt-versjoner av AMD FX, A12 og A10, samt tokjernede 15-watts A9, A6 og E2. Sistnevnte tre APU-er tilhører «Stoney Bridge»-familien, noe som vil si at disse er beregnet for å sitte i relativt enkle og rimelige maskiner.

Dette er de nye APU-ene som kommer.

Som vi ser i oversikten over er en rekke prosessorer på vei ut på markedet. Mens AMD FX og A12-modellene kommer med Radeon R7-grafikk med opptil åtte GCN 1.2-kjerner, mens A10 og A9 får Radeon R5-grafikk.

Alle Bristol Ridge-APU-er støtter DDR4L-minne, som kjører på 2400 MHz. Dette i motsetning til Carrizos 2133 MHz DDR3L-minne.

Slår Intel på grafikkytelse

AMDs Bristol Ridge-APU-er skal i spill ha en fordel over Intels prosessorer med integrert grafikk.

Når det kommer til konkurransen mot Intel, som også leverer integrerte grafikkløsninger i sine prosessorer, viser AMD til egne målinger hvor deres FX 9800P (15 watt TDP) oppnådde omtrent 50 prosent høyere ytelse i 3DMark 11 enn Intels Core i7-6500U.

Ettersom AMD forsøker å nå dem som spiller forholdsvis lettdrevne spill og som kanskje ikke har flere tusen kroner å putte i en dedikert grafikkløsning, gjorde de også et poeng ut av at den populære e-sport-tittelen League of Legends kjører 50 prosent raskere på deres APU i forhold til nevnte Intel-prosessor.

Ellers skryter også AMD av målinger hvor deres A9-9410 leverer omtrent samme spillytelse som Intels i3-6100U. Denne målingen er imidlertid ikke verdt spesielt mye, ettersom minnehastigheten i de to testsystemene deres er helt forskjellige og dessuten i AMDs favør. For, som vi allerede vet; minnehastighet er alfa og omega når du spiller med integrert grafikk (Tek Ekstra).

Hakket raskere til arbeid

Også «kjedelige» og nødvendige oppgaver blir raskere, men se disse tallene for det de er, nemlig en sammenligning mot en nesten to år gammen APU.

AMD vet at du som er i markedet for en APU ikke spiller konstant. Du bruker også maskinen til å behandle bilder i Photoshop, regne i Excel og (i alle fall av og til?) komprimere filer. Alle disse oppgavene lover – som du kan se av bildet til høyre – selskapet skal gå raskere med deres nye APU-er.

Vi gjør oppmerksom på at tallene AMD har listet opp her bør tas for det de er, nemlig sammenligninger mot en to generasjoner gammel APU. Her har de rett og slett ikke blitt fornøyde nok med ytelsesøkningen fra forrige generasjon til å skrive tallene i klartekst, som nok ligger nærmere 20 prosent enn de opptil 44 prosentene de har oppgitt i presentasjonen.

Selv om det dermed kan virke som du ikke har noen god grunn til å velge en bærbar med en Bristol Ridge-APU fremfor en eldre generasjon om du ikke spiller, bør du også tenke på energieffektiviteten. Denne skal nemlig ha blitt opptil 25 prosent bedre enn hos Carrizo-APU-ene. Dette skyldes i stor grad overgangen til DDR4-minne og smartere integrerte strømsparefunksjoner.

Mer enn bare bedre ytelse

Bedre 4K-støtte

Alle Bristol Ridge-APU-ene får dessuten maskinvareakselerert støtte for HEVC-kodeken bygget inn. Dette lar deg spille av 4K-materiale på pc-en din med god flyt og uten at maskinen trenger å overanstrenge seg. Dette vil også bety bedre batteritid ved videoavspilling av HEVC-kodet innhold. Endelig får også AMDs APU-er støtte for HDMI 2.0.

Oppskaler grafikken

Virtual Screen Resolution, som i korte trekk rendrer spill i en høyere oppløsning enn skjermen din støtter for gi ekstra detaljer og myke opp objekter før bildet skaleres ned igjen, er også på plass. Dette er en krevende prosess, så det spørs om denne funksjonen har noe for seg for deg, i alle fall om du spiller mange nye og noe mer krevende spill. I gamle favoritter kan VSR dog løfte bildekvaliteten til nye høyder.

Spar batteri

I tillegg kan du med «Frame Rate Target Control», som er en teknologi hentet rett fra Radeon-grafikkortene for skrivebordsmaskiner, enkelt sette en øvre grense for hvor mange bilder i sekundet (FPS) grafikkortet skal produsere.

Dette er svært hendig om du vil gi grafikkortet ditt en litt lettere jobb og få mindre støy og varme i retur. Bærbare vil nyte «dobbelt godt» av denne funksjonen fordi den også kan gi bedre batteritid. Hvorfor du skal se batteriet søles bort på å holde 200-300 FPS i et gammelt favorittspill når det er like spillbart på 60 FPS, er et spørsmål det kan være lurt å stille seg.

Fjern «rivingen»

AMDs APU-er støtter fra før FreeSync-teknologi, AMDs svar på Nvidias G-Sync, som forhindrer såkalt riving eller «tearing» i bildet når du spiller og gir mykere bildeflyt i den lavere enden av FPS-skalaen.

AMDs 7. generasjon A-serie-APU-er skal være tilgjengelige fra i dag. Både Dell og HP viste frem bærbare maskiner med de nye APU-ene under pressekonferansen, så det er nok ikke særlig lenge til de første oppdaterte maskinene ligger i butikkhyllene.

AMD har lansert nye grafikkort:
Radeon RX 480 skal gi god ytelse til en billig penge »

annonse