Til hovedinnhold

Slik skal de ta iPad

Apples iPad startet nettbrettkrigen.
Samsung fulgte raskt på med Android-baserte Galaxy Tab.
Torgeir Waterhouse er direktør for internett og nye medier i IKT Norge.
Thomas Marynowski anmelder mobiltelefoner og spill for ITavisen.
Espen Irwing Swang leder Amobils testredaksjon.

Apple skapte i fjor en helt ny produktkategori med sin iPad. Foreløpig har iPad hatt få reelle konkurrenter i Norge, de eneste nettbrettene som har kunnet sammenliknes er Galaxy Tab og Huawei S7.

Nå kaster også HTC seg inn i leken, og Amobil har fått tak i spesifikasjonene for det første nettbrettet de kommer til å lansere, HTC Flyer. Dette blir selskapets første forsøk på en utfordrer til Apples iPad. Disse spesifikasjonene har vi nå fått bekreftet fra flere hold.

Ut fra spesifikasjonslisten ser vi umiddelbart at Flyer har mer til felles med Samsungs mye omtalte Galaxy Tab. Det er et mer kompakt nettbrett sammenliknet med Apples salgssuksess. Skjermen er på sju tommer, mens iPad har en nesten dobbelt så stor skjerm på ti tommer.

Kommer fort

Brettet vil være utstyrt med Googles operativsystem Android, i versjon 2.3 også kjent som Gingerbread. Denne versjonen er egentlig kun laget for mobiltelefoner, men HTC har tydeligvis ikke tatt seg tid til å vente på den mer tilpassede versjon 3.0, som ikke blir klar før til våren.

Dermed vil det å bruke Flyer sannsynligvis føles som å bruke en forvokst mobiltelefon, slik de fleste av dagens Android-brett gjør. Det er foreløpig uvisst om Flyer vil få oppgradering til Android 3.0.

Spesialdesignet menysystem

HTC har uansett tilpasset menysystemet grundig. Tilpasningene er kjent som HTC Sense, og på Flyer skal det være gjort en rekke små endringer for å få menyene til å fungere bedre på den store skjermen.

Ikke kraftigst i 2011

Ytelsesmessig virker Flyer noe begrenset. Den har en vanlig enkjernes prosessor, mens flere kommende enhter vil få to kjerner - for eksempel LG Optimus 2X og Motorolas nettbrett Xoom. Dette betyr at Flyer ikke vil være like flink til å håndtere mange tunge oppgaver samtidig. Når det er sagt, har heller ikke iPad eller Galaxy Tab tokjerners prosessorer per i dag.

Ikke telefon, men videotelefon

Flyer vil ikke kunne brukes som mobiltelefon, men du kan ringe eller ha videosamtaler med Skype, som er forhåndsinstallert. Et relativt greit spesifisert kamera og høyoppløst videoutgang (HDMI) skiller imidlertid Flyer fra mange av dagens nettbrett, som er avhengige av tilbehør for å vise høyoppløst video på storskjerm.

Nettbrettet vil også være utstyrt med et kapabelt batteri og det skal veie forholdsvis lite. Skjermen er berøringsfølsom, og ikke trykkfølsom, slik vi kjenner fra eldre trykkskjermer.

HTC Flyer leveres med pekepenn, noe som var vanlig på eldre skjermer, men som har blitt mer uvanlig på dagens nettbrett som stort sett bare styres med fingrene.

Dette mener ekspertene

HTC har ikke ønsket å kommentere opplysningene i denne saken, men flere uavhengige kilder har bekreftet ovenfor Amobil at de er korrekte.

Torgeir Waterhouse er direktør for internett og nye medier i IKT Norge og han har tro på HTC.

- Hvor var en såpass stor aktør som HTC for halvannet år siden? Apple har solgt mange av sin iPad på kort tid, men kun rundt 100 000 i Norge, så det finnes fortsatt veldig mange som ikke har skaffet seg et nettbrett ennå.

Waterhouse bemerker også at det fort kan være andre aspekter enn spesifikasjoner og formfaktor som avgjør i valget av nettbrett, og trekker frem innhold, tilbudskampanjer og medfølgende tilbehør som slike faktorer.

- Jeg har mye mer tro på det HTC har gjort, enn på de som fortet seg inn på markedet for et halvt år siden og som vi siden ikke har hørt om, forteller han videre.

- Jeg venter på titommeren

Thomas Marynowski er fast mobilanmelder hos ITavisen.no, og han ble ikke veldig imponert over HTC Flyers spesifikasjoner.

- Jeg skulle ønske de gikk for en større skjerm, lik den Apple bruker i iPad, forteller han.

Marynowski fremhever også at nå som Android 3.0 er lansert, som en tilpasset Android-versjon for nettbrett, burde HTC heller avvente lansering til det nye operativsystemet er tilgjengelig.

- Jeg venter på titommeren, avslutter Marynowski.

- De vil raskt komme i forkant

Vår egen testsjef, Espen Swang, har mer sansen for HTCs nye nettbrett.

- Med den gamle klassikeren X7500 lanserte HTC en modell som hadde mye til felles med dagens nettbrett. Det ville vært mer overraskende om de ikke kom med nettbrett, enn at de nå gjør det.

Han bemerker at selv om Flyer vil ha mye til felles med dagens nettbrett, vil den også være betydelig tidligere ute enn konkurrentene fra blant annet Motorola og Asus. Han trekker også frem at HTCs nettbaserte tjenester, kalt Sense, vil være av merverdi for kundene.

- Jeg har tro på HTC Flyer, selv om den har mye til felles med dagens nettbrett. Kjenner vi HTC rett vil de ganske kjapt komme i forkant av utviklingen igjen.

Jobber med større nettbrett

Ifølge en av kildene våre skal HTC også være på vei med et større nettbrett. Det ti tommer store brettet får ved hjelp av 4G-tilkobling (LTE) støtte for svært hurtig internett.

Det første nettbrettet fra HTC skal etter alt å dømme være klar i løpet av relativt kort tid, mens vi må vente til høsten på titommeren.

I det fjerne truer også Apples oppdaterte iPad, som vi forventer vi bli lansert i løpet av våren.

Les også: Slik blir Ipad 2

annonse